BiH

Bešlić vlada Mostarom kao Tito Jugom

Bešlić vlada Mostarom kao Tito Jugom
Bešlić vlada Mostarom kao Tito Jugom

MOSTAR - On vam je nešto kao Josip Broz Tito, maršal bivše Jugoslavije, čovjek sa doživotnim, neograničenim mandatom na čelu Mostara!

Otprilike ovakav odgovor dobijete od onih malo društveno angažiranijih Mostaraca, kao što je političar Slaven Raguž, na pitanje o stanju u Mostaru i dugogodišnjem gradonačelniku Ljubi Bešliću, čovjeku koji institucionalno utjelovljuje mostarski status kvo.

Naime, prema zvaničnim podacima, HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je na čelu ovog grada čak 13 godina (još od 2004, a od 2008. Mostar vodi bez Gradskog vijeća), po dužini svog trajanja prevazišao je i čitavo stoljeće neprevaziđenog Mujagu Komadinu, čuvenog gradonačelnika grada na Neretvi, koji je stolovao 10 godina uoči i tokom Prvog svjetskog rata.

"Onim političkim strankama koje kontroliraju sve procese u Mostaru i BiH, a to su HDZ i SDA, u interesu je status kvo. Oni raspolažu milionima sredstava poreskih obveznika i ne polažu nikome račune", kaže Raguž, inače predsjednik Hrvatske republikanske stranke, ali i član mnogo etabliranijeg Hrvatskog narodnog saveza (HNS).

Ističe da je ovo za te partije "bogom data situacija", jer ih niko ne kontrolira.

"Sa druge strane, Mostar i njegova infrastruktura su zapušteni. A izlaz iz ove situacije ne vidim, sam sam prisustvovao na osamdesetak sastanaka, što u OSCE-u, što u OHR-u, i tako jedno osam godina. Ali opet, bez vanjskog utjecaja ne vidim načina da se riješi mostarski Gordijev čvor", ističe Raguž.

Mostar godišnje raspolaže desetinama miliona KM o kojima odlučuju samo dva čovjeka

Za razliku od njega, Jurica Gudelj, glavni urednik portala Dnevnik.ba, smatra da sam Bešlić nije kriv što je već osam godina "gradonačelnik bez izbornog legitimiteta građana".

"Dogodio se pravni vakuum i jednostavno nema pravila po kojima bi se mogla izabrati nova vlast. Mostar je time jako puno izgubio u svakom pogledu. Izlaz iz ove situacije postoji i vrlo je jednostavan. Treba usvojiti nova izborna pravila za izbor vijećnika u GV, koje će onda izabrati gradonačelnika. No, nisam optimist da će se to uskoro dogoditi", ističe Gudelj.

On čak smatra da bi se uskoro cijela FBiH mogla naći u istoj situaciji.

"Izborni zakon BiH je opterećen sudskim presudama, kako Ustavnoga suda BiH tako i Suda za ljudska prava iz Strazbura, i potpuno je neizvjesno kakve ćemo izbore imati 2018", kaže Gudelj.

Mostarski profesor Slavo Kukić smatra da ovo pitanje ne treba previše personalizirati, već da je ono vezano za političke filozofije.

"U ovom slučaju, 2008. su HDZ i SDA osvojili vlast nad resursima Mostara, i stoga je njima odluka Ustavnog suda došla kao krunski argument da stanje iz 2008. zalede i onemoguće bilo kakve promjene", kaže Kukić.

Podsjeća da Mostar godišnje raspolaže desetinama miliona KM, o kojima odlučuju tek dva čovjeka.

"Prvi je gradonačelnik iz HDZ-a, a drugi njegov pomoćnik za finansije iz SDA. Ali oni su samo instrument političkih filozofija koje tobože nastupaju u ime hrvatskog, odnosno bošnjačkog naroda, i koje su u sukobu sa zakonom i moralnim normama", zaključuje Kukić.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić obećao je izjavu pa nije odgovarao na naše pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije