BiH

Bez izjašnjavanja o Izbornom zakonu

Bez izjašnjavanja o Izbornom zakonu
Bez izjašnjavanja o Izbornom zakonu

SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas razmatrala, ali se nije izjašnjavala o tome postoji li usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Nakon obavljene rasprave, usvojen je zaključak kojim se traži da Predstavnički dom državnog parlamenta obavi raspravu o tekstu predloženog zakona. Takođe, Komisija predlaže da Dom usvoji zaključak da se ponovo zatraži od Parlamenta FBiH da se izjasni o potrebi izmjene Ustava BiH u dijelu koji se odnosi na popunjavanje Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH predviđa da se „klubovi delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji se nakon opštih izbora 2014. godine nisu mogli popuniti ni u skladu sa članom 10.16 ovog zakona, popune neizabranim kandidatima iz reda datog konstitutivnog naroda ili ostalih s kandidatskih lista za kantonalne skupštine onih političkih subjekata koji su na tim izborima osvojili mandate u jednoj ili više takvih skupština“. 

Član Komisije Momčilo Novaković je tokom rasprave kazao da je odgovornost što u toj instituciji nema dovoljno srpskih kandidata na  onima koji su učestvovali na izborima, koji  nisu predložili dovoljno kandidata iz srpskog naroda, „jer da jesu mi danas ne bi imali taj problem“. 

Naveo je kako misli da predloženi zakon nije usaglašen sa pravnim sistemom, jer nije usaglašen sa Ustavom Federacije BiH. 

Član Komisije Šefik Džaferović je kazao da predloženi zakon ima ustavni osnov, ali je činjenica da zakon nije usklađen sa svim onim aktima iz pravnog sistema BiH s kojima bi trebao da bude usklađen i da izlazi izvan tog okvira. 

''Moram konstatovati da ovaj zakon, iako ima ustavni osnov, nije usklađen sa pravnim sistemom jer je obaveza da, prema Ustavu Federacije BiH, delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta, bez obzira koji je to klub, bude zastupnik u nekoj od kantonalnih skupština'', kazao je Džaferović. 

Činjenica je, dodao je on, da je jasno propisano da to moraju biti članovi kantonalnih skupština. 

''Danas se ovim zakonom nudi rješenje gdje ne bi morali biti članovi kantonalnih skupština'', kazao je Džaferović, dodajući kako misli da prije toga treba izvršiti intervenciju u Ustavu Federacije BiH. 

Član Komisije Nikola Lovirinović je kazao da je spreman da se nađe neko rješenje, ali bi „također volio da se Izborno povjerenstvo BiH i mi skupa pozabavimo konačno suštinskim problemima Izbornog zakona“. 

Ustavnopravna komisija je na današnjoj sjednici utvrdila postojanje ustavnog osnova i usklađenosti s pravnim sistemom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, čij je predlagač poslanik Denis Bećirović. 

Bećirović je kazao da je predložio ovaj zakon koji reguliše jedan dio pitanja, od toga da se poboljšaju prava sportista, pa preko pitanja obavezne zdravstvene zaštite sportista, do nekih drugih važnih pitanja. 

'' Čini mi se da se i sport, dijelom, u BiH zloupotrebljava. Kad istaknuti sportisti postignu određene uspjehe na domaćem i međunarodnom planu onda se svi vrlo rado slikaju i poistovjećuju s takvim rezultatima. Međutim, s druge strane, trebamo i mi učiniti ono što možemo da bi sport u BiH imao i bolji zakonski okvir'', kazao je Bećirović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije