BiH

Bez odlaganja imenovati direktora RAK-a

Bez odlaganja imenovati direktora RAK-a
Bez odlaganja imenovati direktora RAK-a

SARAJEVO - Institucije međunarodne zajednice u BiH poručile su u petak da od Vijeće ministara BiH očekuju da što prije, bez odlaganja, završi imenovanje generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Pomoć od OHR-a, Delegacije EU u BiH, OSCE-a i Vijeća Evrope zatražilo je Vijeće RAK-a nakon što Vijeće ministra do 11. jula, kada je istekao zakonski rok, nije potvrdilo imenovanje Srđana Rajčevića, jednoglasno predloženog za generalnog direktora Agencije.

Na čelu RAK-a u statusu vršioca dužnosti direktora od 2007. godine nalazi se Kemal Huseinović, a Vijeće ministara 3. septembra trebalo bi ponovo da se izjašnjava o potvrđivanju imenovanja njegovog nasljednika. Na ranije dvije sjednice ovo pitanje je skinuto sa dnevnog reda zbog nepostojanja političke saglasnosti među ministrima.

"OHR uzima veoma ozbiljno činjenicu da Savjet ministara nije blagovremeno imenovao direktora RAK-a iako je od Savjeta ove agencije dobio prijedlog kandidata. Očekujemo da ovo imenovanje bude izvršeno u skladu s relevantnim propisima i u najkraćem mogućem roku", rekao je Eldar Subašić, glasnogovornik OHR-a.

Iz Delegacije EU u BiH napomenuli su da Agencija reguliše područja koja su veoma važna za građane BiH i za buduću demokratizaciju zemlje.

"EU očekuje da Vijeće ministara BiH finalizira ovo imenovanje što je prije moguće i u skladu s relevantnom legislativom. Očekujemo da regulator funkcionira u skladu s ključnim evropskim regulativnim principima. Podržavamo imenovanja zasnovana na stručnosti, što je preduslov za postojanje nezavisnog regulatora", izjavio je Endi Mekgafi, glasnogovornik Delegacije EU u BiH.

On je podsjetio i da EU još čeka odgovor menadžmenta RAK-a u vezi s njihovom davno datom ponudom o pružanju ekspertske pomoći TAIEX-a, kako bi bila izrađena nezavisna analiza sektora RTV emitovanja u BiH. Mekgafi ističe da je ova analiza potrebna za svako kredibilno odlučivanje u sektoru emitovanja, uključujući i odluku o dozvoljenom vremenu za oglašavanje.

"Očekujemo da RAK donosi objektivne i potkrijepljene odluke bazirane na transparentnom procesu odlučivanja i na kompletnim podacima dostupnim javnosti", potcrtao je Mekgafi.

U Misiji OSCE-a ističu da konstantna politizacija rada RAK-a od 2007. godine "ograničava učinkovitost rada ove regulatorne agencije, jedne od prvih institucija formiranih na nivou države od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja predstavlja uzor drugim sličnim institucijama u državama regije".

"Nema vremena za gubljenje, te je stoga nužno odmah otkloniti ove političke prepreke kako bi Agencija mogla nastaviti s radom", poručili su iz Misije OSCE-a u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije