BiH

Bez potpredsjednika i na narednoj sjednici?

Bez potpredsjednika i na narednoj sjednici?
Bez potpredsjednika i na narednoj sjednici?

SARAJEVO - Delegat u Domu naroda federalnog Parlamenta Slaviša Mihajlović /SNSD/ ne očekuje da će na sjednici ovog doma, zakazanoj za petak, 30. januar, biti izabrani potpredsjedavajući FBiH i ovog doma iz reda srpskog naroda.

"Na fonu principa da bi Klub Srba trebao dati zajednički prijedlog koji bi morala prihvatiti parlamentarna većina, mislim da u petak nećemo imati riješena kadrovska pitanja kada je riječ o srpskoj kvoti", rekao je Mihajlović Srni.

On je naveo da SNSD razgovara sa svim partijama koje participiraju u Klubu Srba i da svima želi dati prostor za prijedloge, ali i napomenuo da će SDP, koji ima šest delegata u ovom klubu, sjednicu Glavnog odbora, na kojoj će biti riječi o kandidatima za ove funkcije, održati u subotu, 31. januara.

Mihajlović je potvrdio da je juče održan sastanak najvišeg rukovodstva SNSD-a, kome je prisustovao i predsjednik Milorad Dodik, na kome je zaključeno da treba "spriječiti SDA da po svojoj formuli formiranja federalne vlasti da ekskluzivno pravo Demokratskom frontu da zauzme sve srpske pozicije".

On kaže da je na sastanku bilo riječi o nekoliko kandidata koji bi bili legitimni predstavnici srpskog naroda koji žive u FBiH i koji će štititi srpske interese.

"SNSD će se u narednom periodu potruditi da kroz svoje delegate u Domu naroda da snagu Klubu Srba. Želimo postaviti novi trend djelovanja Doma naroda i vratiti mu njegov prvobitni smisao, a to je da klubovi budu ti koji će predlagati svoje funkcionere iz kvote i Srba, Hrvata i Bošnjaka", rekao je Mihajlović.

U skladu s tim, kaže Mihajlović, SNSD će nastaviti razgovore sa svim političkim partijama koje imaju delegate u Klubu Srba i pokušati okupiti inicijativu koja bi trebala rezultirati prijedlozima za potpredsjednika FBiH i Doma naroda.

Konstitutivna sjednica Doma naroda FBiH je prekinuta, a nije izabran zamjenik predsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda, niti potpredsjednik FBiH.

Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH umjesto 17 čini 13 delegata zbog činjenice da je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH odbila četiri kandidature kandidata koji su se u dva izborna procesa različito izjašnjavali.

U ovom klubu SDP BiH ima šest delegata, SNSD tri, a po jednog delegata imaju "Naša stranka", Liberalna stranka BiH, Narodna stranka "Radom za boljitak" i DF.

Nastavak konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH zakazan je za petak, 30. januar, potvrdila je Srni predjedavajući ovog doma Lidija Bradara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije