BiH

Bezbjednosne agencije pod političkim pritiscima

Bezbjednosne agencije pod političkim pritiscima
Bezbjednosne agencije pod političkim pritiscima

ISTOČNO SARAJEVO - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kao i ostale sigurnosne agencije u BiH izložene su političkim pritiscima, posebno u predizbornoj kampanji, kazao je danas Džonatan Mur, šef Misije OSCE-a u BiH.

Tokom nastupne posjete SIPA istakao je i da politički pritisci, najizraženiji uoči izbora, nisu specifičnost BiH, jer se dešavaju i u drugim državama.

"SIPA je važna i uticajna agencija, koja je partner naše misije širom BiH. Važno je da agencije na svim nivoima rade u skladu sa zakonom i o tome smo razgovarali. Nadam se da će okvir za rad sigurnosnih agencija u BiH nakon izbora biti mnogo bolji nego sada", izjavio je Mur.

Rekao je i da opasnost od krađe glasova na izborima ne postoji samao u BiH, nego i u ostalim zemljama. Mur je uvjeren je da će, zahvaljujući i međunarodnim posmatračima, opšti izbori 12. oktobra proteći regularno i da će rezultati potpuno odražavati volju birača.

"Nema izgleda da postoji prijetnja od pogoršanja sigurnosne situacije uoči izbora. Jasno je da ima pritisaka na svim nivoima, ali birači ne traže retoriku, nego rezultate", poručio je šef Misije OSCE-a u BIH.

Goran Zubac, direktor SIPA, rekao je da je Mura informisao o prioritetima u radu Agencije.

"SIPA je svakim danom sve ozbiljnija agencija. Mi ćemo u budućnosti sve manje pričati, a o nama će sve više govoriti naši rezultati. SIPA će i dalje radovati građane dobrim aktivnostima i operativnim akcijama", obećao je.

Ni on ni Mur nisu željeli govoriti o krivičnoj prijavi koju je SIPA 5. septembra podnijela protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mladena Ćavara i tužioca Tužilaštva BiH Miroslava D. Markovića.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je juče da neće voditi istragu povodom prijave protiv Ćavara i Markovića.

"Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o neprovođenju istrage jer je iz prijave i pratećih spisa očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo", obrazložio je Grubešić.

Nakon razgovora s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom, Mur je istakao nadu se da će uslovi na predstojećim izborima biti najbolji mogući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije