BiH

Bh. teroristi imali instrukcije za napade u Kairu

Bh. teroristi imali instrukcije za napade u Kairu
Bh. teroristi imali instrukcije za napade u Kairu

BANJALUKA, KAIRO - Islamski ekstremisti iz BiH koje je u jednoj kasarni u Egiptu uhapsila egipatska vojska imali su laptope s instrukcijama za napade u Kairu.

Navode to egipatski internet sajtovi, citirajući prilog na egipatskoj televiziji ONTV, te ističu da su ovi teroristi iz BiH u Egipat došli preko Istanbula, a egipatske policijske snage procjenjuju da ih u Egiptu ima nekoliko stotina. Bh. teroristi su, kako smo pisali i juče, uhapšeni u grupi od tridesetak pripadnika Muslimanskog bratstva, a u prilogu ONTV-a se navodi da ih očekuje suđenje za pobunu i terorizam.

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH juče nam je potvrđeno da je Borivoj Marojević, ambasador u Egiptu, poslao diplomatsku notu egipatskom Ministarstvu spoljnih poslova, od kojeg očekuje detaljnu informaciju o uhapšenima i njihov identitet.

Očekuje se da bi ova informacija mogla stići u narednih nekoliko dana.

U međuvremenu, MIP BiH je izdao upozorenje građanima BiH da ne putuju u Egipat, a da građani koji se tamo nalaze napuste njegovu teritoriju radi bezbjednosti.

Egipatske vlasti su uhapsile Mohameda Badija, vođu Muslimanskog bratstva

"Potrebno je da se građani BiH koji se nalaze u Egiptu pridržavaju mjera bezbjednosti i izbjegavaju javna okupljanja", naveli su u MIP-u i dodali da za sve potrebe mogu kontaktirati bh. ambasadu u Kairu.

El Sajed Ibrahim, zamjenik ambasadora Egipta u BiH, "Nezavisnim" je rekao da imaju dobru saradnju s vlastima BiH i da zajedno pokušavaju utvrditi identitet i okolnosti hapšenja lica iz BiH u Egiptu, ali je i upozorio da ova informacija još nije zvanično potvrđena. Rekao je da građani BiH u Egiptu nisu u životnoj opasnosti.

"Želim da naglasim da naša vlada preduzima maksimalne napore da zaštiti strance koji borave u Egiptu, uključujući i državljane BiH koji se tamo nalaze. Oni treba da izbjegavaju demonstracije i da ostanu na mjestima koja su bezbjedna", naveo je on.

Takođe, rekao je da je većina teritorije Egipta, uključujući i turistička mjesta, potpuno bezbjedna, te da se život u tim dijelovima odvija normalno i bez poteškoća.

Nasilje je i juče nastavljeno u Egiptu, a egipatske vlasti su u Kairu uhapsile Mohameda Badija, vođu Muslimanskog bratstva, nakon što su službe bezbjednosti dobile informaciju o lokaciji na kojoj se krio. Muslimansko bratstvo, koje odbija da prihvati svrgavanje predsjednika Mohameda Morsija, zbog čega je započelo masovne demonstracije, je odmah nakon hapšenja imenovalo Mahmuta Ezata kao privremenog lidera.

Redžep Erdoan, turski premijer, juč je e izjavio kako iza svrgavanja egipatskog predsjednika od strane egipatske vojske stoji Izrael, te da postoje dokumenti koji to dokazuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije