BiH

BiH - Crna Gora: Potvrđen značaj regionalne saradnje

BiH - Crna Gora: Potvrđen značaj regionalne saradnje
BiH - Crna Gora: Potvrđen značaj regionalne saradnje

SARAJEVO - Tokom bilateralnih konsultacija delegacija Ministarstva inostranih poslova /MIP/ BiH i Ministarstva inostranih poslova i evropskih integracija Crne Gore obostrano je istaknuta važnost regionalne saradnje i provođenja regionalnih infrastrukturnih projekata, kao i saradnje u okviru evropskih i evroatlantskih integracija.

U saopštenju MIP-a BiH navodi se da je delegaciju BiH predvodio pomoćnik ministra za bilateralne odnose Amer Kapetanović, a delegaciju Ministarstva inostranih poslova i evropskih integracija Crne Gore generalni direktor Generalnog direktorata za bilateralne poslove LJiljana Tošković.

Na bilateralnim konsultacijama razmotrena sunajvažnija pitanja iz oblasti bilateralne, regionalne i multilateralne suradnje.

Posebna pažnja posvećena je statusu sporazuma koje dvije zemlje trebaju potpisati, a nalaze se različitim fazama usaglašavanja.

Delegacije su izrazile spremnost da se ugovorno regulisanje odnosa nastavi, a navedeno je da je od posebnog značaja potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između BiH, Albanije, Crne Gore i Hrvatske u vezi sa podrškom i saradnjom u realizaciji Jadransko-jonskog autoputa.

Na taj način se, uz provođenje energetskih projekata – popoput projekta Jonsko-jadranskog gasovoda, otvaraju mogućnosti veće ekonomske saradnje i zapošljavanja.

Posebna pažnja u razgovorima posvećena je daljoj saradnji u oblasti evropskih integracija.

Delegacija Crne Gore informisala je o trenutnom stanju pregovaračkog procesa u procesu evropskih integracija i ponudila pomoć i prenošenje iskustava u dijelu obaveza koje predstoje BiH.

Potpisivanjem sporazuma o saradnji u procesu evropskih integracija, što proizlazi iz obaveza obje zemlje prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, osiguraće se pretpostavke za efikasniju saradnju u ovoj oblasti.

Delegaciju iz Crne Gore primio je i zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić koji je tom prilikom istakao da odnosi između dvije zemlje trebaju biti primjer za dobrosusjedske odnose.

Istaknuto je da će predstojeće planirane posjete na visokom i najvišem nivou doprinijeti intenziviranju bilateralne saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije