BiH

BiH je teroristička prijetnja okruženju

BiH je teroristička prijetnja okruženju
BiH je teroristička prijetnja okruženju

BANJALUKA - Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević ocijenio je da je BiH teroristička prijetnja za svoje okruženje, te za evropski mir i stabilnost.

O aktuelnoj terorističkoj prijetnji Galijašević je danas na predavanju u Banjaluci upoznao i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

"Ukazao sam i na potpuni nerad i neaktivnost udarnog tima, loš pristup zajedničkih agencija i službi bezbjednosti u Sarajevu, kao i aktivnosti Tužilaštva i Ministarstva bezbjednosti BiH", rekao je Galijašević Srni.

Galijašević smatra da ove institucije, umjesto da odmažu, pružaju pomoć teroristima.

"Ukazao sam i na nekompetentnost ministra bezbjednosti BiH /Dragana Mektića/ koji je ustvari `kursadžija`", poručio je Galijašević, navodeći da je Mektić završio kurs unutrašnjih poslova u okviru MUP-a Hrvatske, a "misli da je bio na Fakultetu pravnih nauka u Zagrebu".

Galijašević je naveo da na području BiH postoje ostaci radikalnog islamističkog i zločinačkog odreda "El mudžahedin".

"Na tlu BiH postoji 46 bezbjednosno-terorističkih kampova, odnosno 64 paradžemata, kako ih Islamska zajednica naziva", rekao je Galijašević i pojasnio da su to naselja koja ne poštuju Ustav BiH.

On je dodao da "Islamska država" i "Al kaida" na području BiH djeluju propagandno i organizovano.

"Istovremeno, u BiH se vratilo šest terorista iz Gvantanama, koji nisu pod adekvatnim mjerama nadzora. Među njima je pet Alžiraca i najveći stručnjak za eksplozive Tarik Mahmud Ahmed al Savah", istakao je Galijašević.

On je dodao da je to prijetnja evropskom miru, pogotovo što njihovo djelovanje u BiH proizvelo skoro 100.000 radikalizovanih muslimana.

Galijašević je napomenuo da se ništa ne radi kako bi se spriječilo pranje novca koji služi za finansiranje terorizma, te ističe da je to jedna od najvažnijih stvari u okviru borbe protiv terorizma.

"Nemamo nijednu finansijsku, niti bezbjednosnu operaciju koja bi pretekla tokove finansiranja vehabijskih naselja, fiktivnih nevladinih i obrazovnih organizacija, niti imamo pretrese Vakufske banke, čiji je većinski vlasnik Jasin al Kadi, lice sa svih mogućih lista finansijera terorizma, pa i sa liste UN", rekao je Galijašević.

On je ukazao da i dalje nema kaznene politike za teroriste, koji bivaju oslobođeni i ne idu u zatvor.

Galijašević je ukazao i na to da se tačno ne predstavlja broj boraca u Siriji, te da on nije 124, nego 360.

"Ne ometa se ni propaganda koja se provodi preko islamističkog časopisa 'SAFF', a koji vode oficiri zločinačkog odreda 'El mudžahedin', te se ne sprečava ni njihovo doturanje oružja i nema akcija koje bi sprečavale odlazak na sirijsko ratište", rekao je Galijašević.

Galijašević je predavanje održao za policijske službenike u okviru kursa "Prevencija i suzbijanje terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma", koji je organizovao MUP Republike Srpske.

Polaznici kursa su policijski službenici raspoređeni na poslove i zadatke suzbijanja i sprečavanja terorizma, te policijski službenici kriminalističke policije koji se prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka susreću sa djelima terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije