BiH

BiH treba milijardu maraka da preživi

BiH treba milijardu maraka da preživi
BiH treba milijardu maraka da preživi

BANJALUKA - Bosni i Hercegovini neophodno je milijardu KM kako bi nastavila normalno da funkcioniše i jedini spas joj je u aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Stručnjaci to ocjenjuju krajnje pogubnim i samo odlaganjem neizbježnog finansijskog kolapsa, koji se u postojećem ekonomskom i privrednom okruženju ne može izbjeći.

Iako je do zvaničnih podataka o deficitima budžeta teško doći, procjene su da je budžet FBiH u deficitu 684 miliona KM, a budžet RS oko 500 miliona KM. To je nedavno rekao i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, ističući da je pitanje da li je to stvarno stanje ili je situacija još gora. Prema nezvaničnim informacijama, naime, pored deficita, FBiH ima i neizmirenih obaveza od oko 400 miliona KM.

S obzirom na katastrofalno stanje u finansijama BiH, u narednih nekoliko mjeseci mogu se očekivati velika previranja, a iz stava jednog visokog i dobro upućenog diplomate s kojim smo razgovarali proističe da će vlast na svim nivoima u BiH uspjeti formirati ili zadržati one partije koje do septembra uspiju obezbijediti novac za budžete.

Kalkulacija

Ovaj diplomata ocijenio je da je potpuno nebitno ko će preći iz jedne stranke u drugu, ko je "kupljen" ili ko kalkuliše s prelaskom iz jedne koalicije u drugu, već da je jedino bitno koja vlast ili politička grupa će do kraja septembra uspjeti obezbijediti finansijsku pomoć, s obzirom na to da svi budžeti imaju veliki manjak.

Stručnjaci ističu da su pred BiH tri moguća scenarija, od kojih su dva manje vjerovatna. Prvi i najizvjesniji je novi aranžman s MMF-om, drugi manje izvjestan je drastično rezanje javne potrošnje, a treći gotovo nemoguć scenario je štampanje novca.

"Godinama stvaramo obaveze koje ne možemo pokriti. Nisam sarkastičan, ali raduje me ova situacija, jer ne može dugo trajati i mora doći do pucanja balona koji je napravljen. Novac od MMF-a može samo produbiti krizu i odgoditi je na neko vrijeme, a ukoliko ne bude te milijarde u narednom periodu, produbićemo nelikvidnost, budžeti će kasniti u plaćanju obaveza sve više, a FBiH već ima probleme s isplatama penzija jer nema novca", rekao je Izudin Kešetović, profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH nadaju se novom aranžmanu s MMF-om, a kako je rekao nedavno ministar Vjekoslav Bevanda, milijarda je minimum koji bi sanirao budžete u BiH.

"Da budem iskren, pomalo sam iznenađen zašto sada, tokom posljednje posjete nije bio završen pregled s obzirom na to da je Misija MMF-a bila u punom kapacitetu. Nadao sam se zaključenju aranžmana", rekao je nedavno Bevanda.

Spas

Inače posljednji put BiH je "spasena" zahvaljujući aranžmanu s MMF-om iz 2012. godine, vrijednom 1,2 milijarde KM, s tim da je od toga ukupno povučeno 960 miliona KM. Ovaj aranžman biće zaključen, a već 10. juna, za kada je zakazna nova posjeta MMF-a BiH, biće riječi o novom aranžmanu. Kako stvari sada stoje, pregovaraće se o milijardi KM.

"To je upadanje u dužničku klopku iz koje se teško izvlači. Zemlja se zadužuje sve dotle dok ne može da plati svoj dug i na kraju dolazi u situaciju rasprodaje, ne samo svoje imovine, nego i teritorije", rekao je profesor emeritus Vujo Vukmirica.

On naglašava da BiH ne može ni da štampa novac s obzirom na upravljanje putem karensi borda i čvrstu vezu između KM i evra, te da bi najmanje koristi od toga imala BiH.

"EU već štampa milijarde bez pokrića i dobar dio tog novca se prelije i u BiH s obzirom na čvrstu vezu KM i evra", kazao je Vukmirica.

Kada je u pitanju finansijska situacija u BiH, zanimljivo je da ni političari nisu optimstični, a pojedini čak ističu da je bankrot neizbježan.

Posljedice

"BiH je pred bankrotom, prije svega entiteti, i to je posljedica neodgovorne politike. Aranžman s MMF-om, ako ga bude, samo će prolongirati propast i rješenje treba tražiti na drugim izvorima, prije svega fondovima EU i privlačenju investicija, ali investitori nailaze na zatvorena vrata kod entitetskih vlada", rekla je Aleksandra Pandurević, član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Slično misli i Ljilja Zovko, predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda parlamenta BiH, koja kaže da BiH u finansijskom smislu teško može opstati bez aranžmana s MMF-om.

"Domaći izvori finansiranja su nas doveli do ovoga sada i ogromnih deficita. Odavno upozoravamo da je to pogrešno, ali BiH je i utemeljena na osnovu tih stranih kredita", naglasila je Zovko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije