BiH

BiH ukinula vize za državljane Azerbejdžana, Bahreina, Omana...

BiH ukinula vize za državljane Azerbejdžana, Bahreina, Omana...
BiH ukinula vize za državljane Azerbejdžana, Bahreina, Omana...

SARAJEVO - Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH, donio je danas odluku kojom su državljani 10 zemalja oslobođeni pribavljanja viza za ulazak, tranzit, izlazak i boravak u BiH.

U bezviznom režimu su Antigva i Barbuda, Bahami, Barbados, Mauricijus, Sejšeli, Sveti Kristofor i Nevis sa Šengen liste u skladu s propisima evropskog zakonodavstva.

Osim ovih šest zemalja, u bezvizni režim uključeni su Azerbejdžan, Bahrein, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati zbog razvijenih bilateralnih odnosa s ovim državama i intenziviranja poslovnih kontakata, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

U saopštenju se navodi da se u bezviznom režimu BiH do 90 dana nalaze ukupno 72 zemlje čiji su državljani oslobođeni pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriju BiH.

Viza su oslobođeni i državljani još 14 država s kojima BiH ima zaključen međunarodni sporazum o oslobađanju od viznog režima za nosioce pojedinih vrsta putnih isprava.

Državljani pet država koji imaju službeni i diplomatski pasoš, na bazi reciprociteta i poslovnih interesa BiH, takođe su oslobođeni pribavljanja viza.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio je Odluku o utvrđivanju Carinske tarife za 2015. godinu koja je usklađena s Kombinovanom nomenklaturom EU.

Ispunjavanjem obaveze u pogledu usaglašavanja nomenklature robe u BiH sa Kombinovanom EU nomenklaturom, kako se navodi, stvaraju se uslovi za uspješnije obavljanje spoljnotrgovinskih poslova između domaće privrede, privrednih subjekata i privrednika u zemljama potpisnicama sporazuma CEFTA, odnosno u državama članicama EU.

Savjet ministara BiH donio je danas i Odluku o pripremnim aktivnostima za predsjedavanje BiH Savjetom Evrope u periodu maj -  novembar 2015. godine, koja sadrži programe konferencija, sastanaka na visokom nivou, kao i kulturnih i promotivnih događaja.

Prihvaćen je službeni logo predsjedavanja BiH Savjetom Evrope i odobren budžet od 370.000 KM.

Savjet ministara BiH imenovao je i Interresorni tim za koordinaciju predsjedavanja, koji čine predstavnici ministarstava inostranih poslova, civilnih poslova, pravde, bezbjednosti i ministarstava za ljudska prava i izbjeglice, finansija i trezora, entitetskih vlada i Brčko distrikta BiH.

Ove institucije dostaviće imena svojih predstavnika MIP-u BiH.

Tokom predsjedavanja BiH Savjetom Evrope planirani su brojni skupovi u BiH i Strazburu, uključujući konferenciju na najvišem nivou kao i više centralnih skupova i niz promotivnih i kulturnih događaja, kojim će se BiH predstaviti u Savjetu Evrope.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog ugovora između Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH o pravima i obavezama korištenja voda iz javnih sistema vodosnabdijevanja presječenih granicom.

Potpisivanjem ovog ugovora BiH i Hrvatska uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti za korištenje voda s izvorišta koja se nalaze na teritoriji jedne države, a koriste se za javno vodosnabdijevanje i na teritoriji druge države.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostaviće prijedlog ugovora Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika ugovora određen je resorni ministar.

Savjet ministara BiH utvrdio je i Prijedlog osnova za zaključivanje Nota sporazuma - Razmjene nota između Savjeta ministara Bih i Vlade Japana za 2014. godinu o realizaciji granta u vrijednosti oko dva miliona evra, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora.

Vlada Japana odobrila je BiH donaciju za nabavku opreme od japanskih malih i srednjih preduzeća koja se koristi za prevenciju poplava i elementarnih nepogoda, kao i sredstva za meteorološku i medicinsku opremu.

Primaoci granta su ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, bezbjednosti, te civilnih poslova, s alokacijama na korisnike oba entiteta i Brčko distrikt BiH.

Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH, a za potpisnika nota sporazuma iz BiH određen je ministar inostranih poslova.

Danas je donesena i Odluku o izdvajanju 150.000 KM za sufinansiranje Fonda za reformu javne uprave iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period 2015 – 2017. godina.

Podrškom Fondu za reformu javne uprave u BiH želi se ubrzati provođenje Strategije reforme javne uprave u BiH, a na taj način reforme u ovoj oblasti. Ova sredstva biće obezbijeđena u godišnjim budžetima institucija BiH, kao program posebne namjene, stoji u saopštenju Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara BiH usvojilo je danas i Informaciju Ministarstva civilnih poslova o imenovanju direktora Agencije za rad i zapošljavanje Adnana Delića na drugu dužnost i donijelo rješenje o njegovu razrješenju, s danom 26. novembar.

Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da provede potrebne procedure za izbor direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Savjeta ministara i drugim imenovanjima BiH i Zakonom o Agenciji za rad i zapošljavanje.

Takođe, u skladu s ovim zakonima, Ministarstvo će blagovremeno provesti proceduru za izbor zamjenika direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koji treba da stupi na dužnost 15. aprila sljedeće godine.

Ministar civilnih poslova i njegov zamjenik će po završenom konkursu savjetu ministara predložiti kandidate za imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za rad i zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije