BiH

BiH uvezla oružje vrijedno 4,46 miliona KM

BiH uvezla oružje vrijedno 4,46 miliona KM
BiH uvezla oružje vrijedno 4,46 miliona KM

BANJALUKA - Oružje i municija, vrijedni ukupno 4,46 miliona maraka, uvezeni su u BiH prošle godine.

Podaci su to Agencije za statistiku BiH i nije poznato da li se naoružavala vojska, ili pak civili, ali je svakako ova velika cifra zabrinula bh. bezbjednosne stručnjake.

Oni podsjećaju da su policijske agencije od rata do danas organizovale brojne akcije čiji je cilj da se iz kuća "počiste" ilegalne ubojite naprave, ali i ocjenjuju da te aktivnosti nisu urodile plodom u očekivanom intenzitetu.

"Kada su Oružane snage BiH u pitanju, treba da se ide na njihovo smanjenje, jer nisu ni potrebne građanima, tako da nam nije u interesu ni nabavka naoružanja za vojsku. I kada je o stanovništvu riječ, definitivno imamo problem, jer dosta oružja nije uništeno ni iz vremena rata. Bilo kakvo naoružanje u BiH nije dobro", smatra Staša Košarac, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjeća da je društvo u BiH jako podijeljeno te ocjenjuje da brojne akcije, čiji je cilj bio da bude prikupljeno ilegalno oružje, nisu imale očekivani uspjeh.

Kada je ovaj uvoz, "težak" 4,46 miliona maraka u pitanju, on je svakako legalan, ali je, kako kaže Armin Kržalić, direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva, BiH ionako zatrpana ilegalnim oružjem.

"U prilog te konstatacije idu i svakodnevni incidenti koji se dešavaju uz upotrebu ilegalnog oružja. Podaci policije pokazuju da više od 90 odsto krivičnih djela, koja su počinjena, počinjena su vatrenim ilegalnim oružjem. Stanje je dosta teško i izaziva jednu veliku opasnost za ljudsku sigurnost", ocjenjuje Kržalić.

Stručnjaci kažu da brojne akcije, čiji je cilj bio da bude prikupljeno ilegalno oružje, nisu imale očekivani uspjeh

Sa druge strane, iz policije uvjeravaju da su rezultati njihovih aktivnosti vidljivi. U Federalnoj upravi policije (FUP) kažu da su oduzeli, u prvih šest mjeseci prošle godine, oko 160 pušaka, 213 pištolja, 53 ručne bombe i brojne druge vrste oružja.

"U istom periodu, zaplijenjen je i 6.001 metak", kažu u FUP-u.

Interesantno je da su, za samo pola godine (januar - jun 2012), u FBiH izdata čak 2.272 odobrenja za nabavljanje oružja i to za fizička lica.

"U prošloj godini, na području RS, oduzeto je 515 komada dugog naoružanja, 426 komada kratkog naoružanja, 285 minsko-eksplozivnih sredstava i oko 18.765 komada municije različitog kalibra", kaže Goga Davidović, službenik za odnose s javnošću direktora Policije RS.

Policija RS je u istom periodu na druge načine prikupila 203 duge cijevi, 245 kratkih cijevi, 92 minsko-eksplozivna sredstva i 2.129 metaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije