BiH

Bitka za preduzeća prerasla u pravi rat

Bitka za preduzeća prerasla u pravi rat
Bitka za preduzeća prerasla u pravi rat

SARAJEVO, MOSTAR - Borba za kontrolu novca i elektroenergetske resurse među koalicionim partnerima u Federaciji BiH kulminirala je ovih dana zahtjevom HDZ-a da se ultimativno van snage stavi Vladina uredba koja ministrima daje ovlasti imenovanja uprava u javnim preduzećima.

Ono što su "Nezavisne" ranije najavljivale kao izvjesnu mogućnost obistinilo se u mjeri u kojoj HDZ i DF i dalje odsudno brane stavove da je njihovo tumačenje zakona "zakonitije" od tumačenja druge strane.

Drugim riječima, DF čvrsto stoji iza uredbe koja federalnim ministrima ostavlja mogućnost imenovanja uprava i u najvećim javnim kompanijama - "zlatnim kokama", dok HDZ izričito zahtijeva stavljanje van snage ove uredbe, što bi Vladi, u kojoj participira šest ministara HDZ-a naspram četiri DF-ova, vratilo ovlasti da odlučuje o imenovanjima.

Budući da glavni elektroenergetski resor drže DF i njihov ministar Reuf Bajrović, bitka koja je započela na ovom polju u međuvremenu je kulminirala u pravi mali politički rat.

Ipak, Bajrović smatra da Vladu ne drma kriza, a pogotovo da ne može "pasti".

"Želimo samo da se poštuje zakon, a oni (HDZ) žele da rade protuzakonito. A to ne može proći", poručuje Bajrović.

Na pitanje šta ukoliko na sjednicu u ponedjeljak ne dođu ministri HDZ-a, odgovora da o tome treba da odluče oni sami.

U međuvremenu je zasjedalo i Predsjedništvo DF-a, koje je dalo punu podršku politici kadrova ove stranke u izvršnoj vlasti, odnosno u upravljanju javnim resursima i ekonomskom programu koji "promovira depolitizaciju".

"Izražavamo žaljenje da su rukovodstva HDZ-a i SDA čini se odlučila da, zbog uspostave političke kontrole nad jednim ili dva upravna i nadzorna odbora, dovedu u pitanje euroatlantsku budućnost naše zemlje i put u EU i NATO", zaključilo je, između ostalog, Predsjedništvo DF-a.

Na sve ovo Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a, odgovara kako Vlada FBiH sada ulazi "u vrlo čudnu situaciju".

"Sada oni koje vole optužiti HDZ da želi zagospodariti određenim resorima žele zadržati moć odlučivanja svojih ministara. Mi insistiramo da se ovo uredi zakonom, a ne ad hoc uredbama, kao i na međusobnom uvažavanju partnera koji su napravili vlast", poručuje Lovrinović.

Zamjenik predsjednika HDZ-a zaključuje da "novoformirana stranka za pola godine želi da riješi pitanja koja su u FBiH prisutna decenijama".

"Prema tome, s ovakvom praksom treba prestati, treba da sjednemo za sto i pokušamo se dogovoriti. Uostalom, šta je nenormalno u zahtjevu da čelne pozicije u JP imenuje Vlada, u kojoj sjede svi skupa", pita Lovrinović.

Iako je kriza očigledna i sve dublja, u SDA su i dalje samozatajni.

Edin Ramić (SDA), novi ministar za izbjeglice i raseljene osobe, na primjer, ne misli da je riječ o krizi koja se može odraziti na sam rad Vlade.

"Ovo je više princip privikavanja na rad ministara iz tri stranke koje imaju različite programe. Ne mislim da javno treba slati poruke, nego je potrebno sjesti i razgovarati", kratko je rekao Ramić.

U petak smo pokušali dobiti i stav premijera Fadila Novalića (SDA) o ugroženosti funkcioniranja Vlade, ali na naša pitanja nije nam odgovoreno do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

Čampara moćniji od Novalića?

Sam premijer Novalić, inače uspješni poduzetnik koji je doveden zbog ekonomskih reformi, navodno je - ni kriv ni dužan - već u velikim brigama. Naime, kako se priča po hodnicima federalne vlade, glavnu stranačku politiku u novoj izvršnoj vlasti iz sjene zapravo vodi Aljoša Čampara, ministar policije i nekadašnji savjetnik Bakira Izebegovića, lidera SDA, i njegov čovjek od povjerenja.

Zanimljivo, ali na naše pitanje o tome šta se dešava u Vladi i između DF-a i HDZ-a, Čampara nas je uputio upravo na Novalića.

"Nisam baš upoznat s pojedinostima, moraćete zvati premijera. Imamo u ponedjeljak sjednicu Vlade, pa ćemo vidjeti", kratko je rekao Čampara.

Čavara: Samovolja DF-a nedopustiva

Marinko Čavara u petak je ustvrdio da DF želi provesti samovolju u resorima kojima upravljaju ministri ove stranke.

"Nasuprot tomu, HDZ želi spriječiti samovolju bilo kojeg ministra i omogućiti provođenje zajedničkih odluka i politike Vlade FBiH i programskih načela koja su dogovorena radi uspostavljanja parlamentarne većine u FBiH i uspostavljanja izvršne vlasti. Prema tome, ne može se dopustiti bilo čija samovolja u upravljanju javnom imovinom FBiH, odnosno takve samovolje kakve su postojale u prošlosti", izjavio je Čavara za Hrvatski medijski servis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije