BiH

Blagojević: Pred Sudom BiH suđeno i RS

Blagojević: Pred Sudom BiH suđeno i RS
Blagojević: Pred Sudom BiH suđeno i RS

BANJALUKA - U organizaciji banjalučkog odbora Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta", u Banjaluci je večeras održana promocija knjige "Neustavna retroaktivna primjena inkriminacije zločini protiv čovječnosti u praksi Suda BiH - Poremećena precedentizacija prava", autora Milana Blagojevića.

Autor knjige Milan Blagojević rekao je da je u knjizi ukazao da se u presudama Suda BiH nije sudilo samo pojedincima, fizičkim licima, nego i Republici Srpskoj jer su sva ta lica najprije optuživana da su kao učinili nešto, ali u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske i Policije, što drugim riječima znači Republike Srpske.

"Republici Srpskoj nije omogućeno da učestvuje u postupku i da iznosi kontraargumente takvim navodima i tezama optužbe, već je ona naprosto dovedena pred svršen čin", istakao je Blagojević.

On je rekao da je drugi problem to što kada se čitaju obrazloženja takvih presuda u njima se nigdje ne mogu naći valjani argumenti, niti dokazi koji potkrepljuju takve tvrdnje.

"S jedne strane imamo suđenje Republici Srpskoj u kojem je njoj onemogućeno da učestvuje da bi se branila, a s druge strane nemamo ni argumenata ni dokaza koji potkrepljuju takvu presudu, odnosno tvrdnju da je Republika Srpska široko i sistematično nešto organizovala u pravcu napada na civilno stanovništvo", kaže Blagojević.

On je naveo da je u knjizi poslao poruku vlastima Republike Srpske da nešto treba poraditi na ovom polju, zaključujući da Srpska nije i ne može biti zločinačka tvorevina, jer je nastala ubjedljivom voljom pripadnika srpskog naroda.

Jedan od recenzenata Slobodan Nagradić rekao je da je Blagojević ovom knjigom pokazao kako Sud BiH krši Ustav i međunarodne konvencije time što optuženima, uglavnom srpskim vojnicima i policajcima, sudi na osnovu zakona koji nisu postojali u vrijeme kada je navodno krivično djelo počinjeno.

"Autor knjige je nizom primjera pokazao da su u konkretnom slučaju oštećeni srpski vojnici i policajci", naveo je Nagradić.

O Blagojevićevoj knjizi govorio je i sudija u penziji Milorad Ivošević.

Promociji knjige, koja je održana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, prisustvovali su predstavnici Gradskog odbora Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta" Banjaluka, pravnici, advokati, sudije, te javni i kulturni radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije