BiH

Blagovčanin od batina ostajao bez svijesti

SARAJEVO - Na suđenju Mariju Frimelu, koji je optužen za zločine nad srpskim civilima u Sarajevu, svjedok Kantonalnog tužilaštva Mladen Blagovčanin ispričao je da je pretučen u prostorijama nekadašnjeg tržnog centra u Hrasnom, prilikom čega je najmanje dva puta gubio svijest, te da mu je optuženi sjedio na prsima.

Blagovčanin je rekao pred Kantonalnim sudom u Sarajevu da je u oktobru 1992. odveden iz podruma zapaljenog nebodera u prostorije nekadašnjeg tržnog centra, gdje su mu nepoznati vojnici naredili da stavi ruke uz zid i raširi noge, nakon čega su ga počeli udarati kundacima, prenosi Birn.

"Psovali su, standardno, četničku majku, udarali su me kundacima. Onda kundak iza uha, od toga sam pao. Poslije sam došao sebi, mokar, zaliven, poslije toga opet batine", prisjetio se Blagovčanin.

On je naveo da je najmanje dva puta gubio svijest od batina.

"Nakon drugog ili trećeg zalijevanja, Mario Frimel je bio na mojim prsima i udario me stanicom, a ja sam ponovo izgubio svijest", rekao je Blagovčanin.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Marija Frimela da je na području sarajevskog naselja Hrasno, kao komandant odreda "Ivan Krndelj" Armije BiH, nezakonito privodio, te fizički i psihički zlostavljao lica srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, početkom oktobra 1992. pripadnici navedenog odreda doveli su lica srpske nacionalosti u prostorije tržnog centra, gdje su ih zlostavljali.

Svjedok je naglasio da Frimela ranije nije poznavao, te da ga je prepoznao 1997. ili 1998. u kafani "Kaptol".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije