BiH

Bogdanić: Nastavak restrikcije zapošljavanja nemedicinskog osoblja

Bogdanić: Nastavak restrikcije zapošljavanja nemedicinskog osoblja
Bogdanić: Nastavak restrikcije zapošljavanja nemedicinskog osoblja

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić najavio je nastavak restriktivnog odnosa prema zapošljavanju nemedicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, kao i racionalizaciju, kontrolu i centralizaciju svih javnih nabavki.

Bogdanić je podsjetio na dogovor sa tematske sjednice Vlade Republike Srpske, prema kojem svi direktori u bolničkom sektoru do 15. decembra treba da dostave akcione planove racionalizacije i stabilizacije svojih ustanova.

"Mislim da ćemo ići na centralizaciju svih javnih nabavki kako bi se pojačala odgovornost, a sa druge strane, ujednačio kvalitet usluga zdravstvene zaštite", rekao je Bogdanić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, problem dugovanja u zdravstvu predstavlja rezultat nedovoljnog prikupljanja poreza i doprinosa, a, sa druge strane, organizacije samog zdravstva.

"Radimo na tome od početka godine i danas je u zdravstvenom sistemu od 250 do 300 radnika manje. Obezbijedili smo i sredstva za završetak penzionisanja radnika koji su za to stekli uslove", rekao je Bogdanić.

On je izrazio očekivanje da će se u narednih godinu dana biti riješeno i pitanje uvođenja akciza na duvanske proizvode i alkoholna pića, ali da će akcize biti uvedene i na neke druge namirnice, poput gaziranih pića i šećera.

"Problem se može riješiti i jednostavnije, ali to bi podrazumijevalo smanjenje dostignutih prava, što nije cilj ni Ministarstva, ni zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, a svakako ni opredjeljenje Vlade", rekao je Bogdanić.

Komentarišući navode sindikata da u zdravstvu nema viška zaposlenih, Bogdanić je rekao da se značajna racionalizacija može ostvariti kod nemedicinskog osoblja i da se u tom dijelu može sačiniti bolja organizacija ustanova.

"Opredijelio sam se da sa sindikatom razgovaramo o tome, a sigurno je da ni Ministarstvo ni Vlada neće praviti poteze koji će kratkoročno donijeti korist, a dugoročno štetu",

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije