BiH

Bolje koristiti sredstva IPA fondova

Bolje koristiti sredstva IPA fondova
Bolje koristiti sredstva IPA fondova

JAHORINA - Parlamentarni nadzor u zemljama zapadnog Balkana nad korištenjem sredstava iz pretpristupnih fondova EU - IPA fondova tema je sastanka rukovodstava odbora/komisija za evropske integracije parlamenata Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/, Srbije, Crne Gore i Makedonije koji se danas održava na Jahorini.

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović ocijenio je da zemlje zapadnog Balkana u periodu od 2007. do 2013. godine nisu u dovoljnoj mjeri iskoristile sredstva koja su im bila na raspolaganju iz IPA fondova.

"Današnji skup odlična je prilika za razmjenu iskustava u trošenju sredstava iz IPA fondova, novca koji dolazi iz EU i koji je bitan za razvoj svih zemalja zapadnog Balkana", rekao je Borenović Srni.

On je naveo da je zemljama zapadnog Balkana, uključujući Hrvatsku, Island i Tursku u periodu od 2007. do 2013. godine na raspolaganju bilo 11,5 milijardi evra iz IPA fondova, a da je iskorišteno manje od 200 miliona.

"U periodu od 2014. do 2020. godine zemljama regiona, bez Hrvatske, Islanda i još nekih zemalja, ponovo će biti na raspolaganju više od 11 milijardi evra, a iz iskustava korištenja IPA sredstava u prethodnom šestogodišnjem periodu treba da vidimo šta treba unaprijediti kako bi iskorištenost bila veća, ali i da vidimo kako parlamenti da kontrolišu trošenje tog novca", zaključio je Borenović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Gordana Čomić istakla je da IPA fondovi, odnosno novac poreskih obveznika članica EU, može mnogo pomoći zemljama regiona.

"Zemlje zapadnog Balkana imaju ogroman potencijal u međusobnoj saradnji i sredstvima iz IPA fondova mogu pomoći svojim stanovnicima da žive jednakim standardom kao ljudi u EU", rekla je Čomićeva, koja je član parlamentarnog Odbora za evropske integracije.

Prema njenim riječima, Srbija je uložila mnogo znanja kako bi koristila sredstva IPA fondova.

"Prošli presek pokazao da je Srbija iskoristila 98 odsto sredstava koje je tražila, što je jedan od najvećih procenata koje je tražila. Imamo nameru da ono što smatramo razlogom za tako dobro iskorištenje podelimo i da u periodu od 2014. do 2020. godine takav procenat bude u svim zemljama zapadnog Balkana", dodala je Čomićeva.

Predsjednik Odbora za evropske integracije u Skupštini Crne Gore Slaven Radunović rekao je da su sredstva iz IPA fondova jedan od načina da se prevaziđu razlike u standardu zemalja regiona i zemalja EU.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je do sada iskoristila oko 240 miliona evra iz IPA fondova, a uloga parlamenta je da kontroliše da se sredstva poreskih obeznika zemalja EU troše odgovorno.

"Vrlo je bitno da političari shvate da neke sitne pronevjere koje mogu da budu interesantne na lokalnom nivou mogu puno da koštaju čitavu državu i zato je parlament tu da nadzire i da izvještaji koji se vraćaju u Brisel budu korektni, kao što je korektno to što nam neko daje novac svojih poreskih obveznika", zaključio je Radunović.

Današnji sastanak organizovala je Mreža parlamentarnih odbora za privredu, finansije i evropske integracije zemalja zapadnog Balkana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije