BiH

Borenović: Upitna primjena Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju

Borenović: Upitna primjena Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju
Foto: N.N. | Borenović: Upitna primjena Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju

BANJALUKA - Poslanik PDP-a Branislav Borenović smatra da je Prijeldog zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju korektno urađen, ali da će njegova implementacija biti izazovna.

"Nisam siguran da će sa ovom vlasti dati neki efekat", rekao je Borenović novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je dodao da je upitno da li će biti onih koji su spremni da prijave korupciju i prihvate teret nečega što je važno za tu borbu.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić kaže da je riječ o zapadnoevropskom zakonu za čiju realizaciju ne postoje demokratski uslovi u Srpskoj.

"Nisam siguran da ovaj zakon može pružiti institucionalnu i vaninstitucionalnu zaštitu lica koja prijavljuju korupciju", rekao je Čavić.

On smatra da bi ovaj zakon trebalo da zaštiti i novinare koji se bave istraživačkim novinarstvom, "jer je mnogo onih zahvaljujući kojima su riješene i pokrenute određene afere".

Čavić je rekao da je Prijedlogom krivičnog zakonika Republike Srpske unaprijeđena oblast krivičnopravnih pitanja u odnosu na raniji tekst zakona, ali da određena pitanja treba bolje pojasniti da ne bi u praksi bila različito tumačena.

Kasipović: Zakon je dobar da zaštiti lica koja prijavljuju korupciju

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović ne smatra da je tekst Prijedloga zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju idealan, s obzirom na to da se donosi prvi put, ali da je dobar da zaštiti one koji žele ukazati na korupciju.

Kasipović je rekao da je resorno ministarstvo vodilo računa o tome da zaštiti ta lica, ali i da obezbijedi zaštitu i svakome ko može biti eventualna žrtva i ko je izložen prijavi koja nije utemeljena.

Upitan zašto se odustalo od prijave korupcije obavještavanjem u medijima, resorni ministar smatra da je dovoljan odnos javnosti prema ovom pitanju to što se može prijaviti nevladinim organizacijama.

On je ocijenio veoma dobrom raspravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske o ovom prijedlogu, kao i o Prijedlogu krivičnog zakonika, te naveo da osim ovih zakona u korpusu antikorupcionih zakona vidi i zakon o stečaju, kao i zakon o vještacima.

Kasipović smatra da su u Prijedlogu krivičnog zakonika Republike Srpske veoma jasno definisani pojmovi, te da se "tajna" odnosi na sve ono što ima oznaku tajnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije