BiH

Borovac: Izgradnjom 82 zgrade biće zbrinuto oko 2700 porodica

Borovac: Izgradnjom 82 zgrade biće zbrinuto oko 2700 porodica
Borovac: Izgradnjom 82 zgrade biće zbrinuto oko 2700 porodica

SARAJEVO - Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je da je u toku veliki projekat zatvaranja 122 kolektivna centra u BiH za izbjegla i raseljena lica koji se provodi u 40 opština.

"Izgradnjom 82 stambene zgrade biće trajno riješen problem zbrinjavanja oko 2.700 porodica, odnosno oko 7.500 ljudi", rekla je Borovčeva u razgovoru sa ambasadorom Francuske u BiH Kler Bodoni.

Ona je upoznala Bodonijevu o trenutnim zakonskim projektima na kojima Ministarstvo radi, kao što su izmjene i dopune Zakona o ombudsmanu BiH i Zakona o zabrani diskriminacije, saopšteno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica BiH.

Prema njenim riječima, Ministarstvo će raditi i na izradi zakona o pravima žrtava torture.

Ona je istakla da je BiH posebno aktivna u Dekadi Roma i da radi na inkluziji romske populacije za čije je potrebe stambenog zbrinjavanja do sada izgrađeno oko 700 objekata.

Prema njenim riječima, posebna pažnja posvećuje se zaštiti majki i djece za koje se osigurava zdravstvena zaštita i pristup obrazovanju.

Borovčeva je rekla da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ima obavezu da u narednom periodu sačini prijedlog zakona o iseljeništvu, te zakon o prevenciji i zabrani govora mržnje.

Bodoni je podržala aktivnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i istakla spremnost Francuske da podijeli svoja iskustva, posebno u izradi zakonske regulative u vezi sa prevencijom govora mržnje.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije