BiH

Bosić: Krah dosadašnjih pregovora

Bosić: Krah dosadašnjih pregovora
Bosić: Krah dosadašnjih pregovora

SARAJEVO - Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je sastanak u Pragu o provođenju odluke "Sejdić-Finci" doživio kao totalni neuspjeh i da predstavlja krah dosadašnjih pregovora, te da se ne može načuditi optimizmu koji dolazi sa raznih strana o tome da je dogovor na pomolu.

"Od dogovora nema ništa, jer su početni stavovi toliko udaljeni i nema naznaka da se oni primiču", rekao je Bosić na konferenciji za novinare u Sarajevu, po povratku iz Praga.

Prema njegovim riječima, komesar za proširenje EU Štefan File učinio je sve da se dođe do dogovora, do čega mu je bilo više stalo nego većini ostalih učesnika u razgovorima.

"Ono što ne razumijem da Fileu nije bilo jasno da je bilo političkih faktora koji su došli u Prag da se ne dogovore. Cijeli razgovor se raspao oko 3.30 časova ujutro kada su dva HDZ-a izašla sa svojim pisanim prijedlogom i kada je svima bilo jasno da od dogovora nema ništa", naveo je Bosić.

Tvrdi da je SNSD predložio rješenje za Dom naroda parlamenta BiH "na način na koji nikada ranije nije razgovarano i koji nije dogovaran ni u Republici Srpskoj, niti u Narodnoj skupštini Srpske".

"Stav SNSD-a su svi zdušno podržali, osim SDS-a. Naš stav je bio da nećemo rušiti dogovor o rješavanju pitanja 'Sejdić-Finci' ukoliko mogu da se dogovore o svemu ostalom. Pokazalo se da ne mogu da se dogovore ni o čemu, tako da je i ovo što su predlagali za Dom naroda je ostalo mrtvo slovo na papiru", kaže lider SDS-a.

Prema njegovim riječima, novi prijedlog jeste da klubovi konstitutivnih naroda u Domu naroda umjesto po 5 broje po 7 članova, odnosno da se dva člana srpskog kluba biraju iz FBiH, a po jedan član bošnjačkog i hrvatskog kluba iz Republike Srpske.

Na osnovu razgovora iz Praga, Bosić je rekao da ne vidi nikakav tračak nade da će se u narednih nekoliko dana doći do rješenja.

Prema njegovim riječima, tamo je svima bilo jasno da je sastanak doživio raspad i da nema nikave pozitivne atmosfere na osnovu koje bi očekivali da postoji prostor za dogovor.

Prema njegovom mišljenju, oni koji su vodili pregovore iz EU, to nisu mogli da prepoznaju do sada i tek su to shvatili u 3.30 ili 5 časova ujutro.

U Pragu je održan sastanak lidera sedam vodećih stranaka u BiH na kojem je bilo riječi o provođenju odluke "Sejdić-Finci". Na sastanku su učestvovali i komesar za proširenje EU Štefan File, ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, kao i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Ji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije