BiH

Bradara predsjednica, Novalić ostaje premijer?

Bradara predsjednica, Novalić ostaje premijer?
Foto: N.N. | Bradara predsjednica, Novalić ostaje premijer?

SARAJEVO - Nakon formiranja Doma naroda FBiH, u tom entitetu ostale su atraktivne fotelje predsjednika i premijera, a kako sada stvari stoje, u predsjedničku bi mogla da sjedne Lidija Bradara (HDZ BiH), dok bi Fadil Novalić (SDA) trebalo da ostane u premijerskoj.

Naime, po političkim kuloarima sve je više potvrda da bi moglo doći do zamjene na relaciji Dom naroda BiH - predsjednik FBiH. Po našim saznanjima, Bradara, iako je izabrana za hrvatskog delegata u Domu naroda BiH, mogla bi sjesti u predsjedničku fotelju, a na njeno mjesto bi trebalo da ode aktuelni federalni predsjednik i njen stranački kolega Marinko Čavara.

Juče niko iz HDZ-a nije bio raspoložen da razgovara o eventualnoj raspodjeli funkcija, posebno o funkciji predsjednika Federacije BiH, koja pripada Hrvatima. Samo su kratko poručili da će o tome naredne sedmice.

"Nezavisne" nezvanično saznaju da bi sada, kad je izvjesna koalicija SDA - HDZ BiH na nivou FBiH, premijersku funkciju mogao zadržati Fadil Novalić. Naš izvor kaže da je Novalić spreman da ostane i da se o tome čak i razgovara, a i on sam je u jednom intervjuu nakon opštih izbora u BiH rekao da je spreman da odradi još jedan mandat i da to nije isključeno.

"Ako se kockice slože, ponajprije političke naravi, da neko stavi na mene izbor te ako procijenim da je to moguće provoditi kroz Vladu s harmoničnijom koalicijom, i na kraju krajeva, ako bi unaprijed bio dogovoren sadržaj koalicije, a ne raspodjela po resorima, svakako bih se prihvatio tog posla", poručio je tada Novalić.

Podsjećamo, za 26. februar zakazana je sjednica Predstavničkog doma FBiH, na kojoj bi trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo. Na poziciju predsjedavajućeg ovog doma umjesto Elvira Karajbića iz SDP-a trebalo bi, kako saznaju "Nezavisne", da dođe Mirsad Zaimović iz SDA, nekadašnji generalni direktor "BH Telecoma".

Ni iz SDA juče niko nije bio raspoložen da priča o tome kako bi mogla izgledati buduća Vlada FBiH, ali i ko bi mogli biti predsjednik i potpredsjednici FBiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije