BiH

Brkić u Briselu održao brifing za diplomate iz EU

Brkić u Briselu održao brifing za diplomate iz EU
Brkić u Briselu održao brifing za diplomate iz EU

BRISEL - Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić održao je danas u Misiji BiH pri EU u Briselu brifing za diplomate država članica EU o temi "Aktuelni događaji u BiH u svjetlu priprema BiH za podnošenje aplikacije za članstvo u EU".

On je upoznao diplomate sa čvrstom namjerom vlasti u BiH da u skladu sa prošlogodišnjom odlukom Predsjedništva BiH, u januaru, tokom holandskog predsjedavanja EU, predaju aplikaciju za članstvo u EU.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je Brkić rekao da su vlasti u BiH, nakon pozitivnog Izvještaja o BiH iz 2015. godine, pristupile realizaciji preporuka iz Izvještaja s ciljem ubrzanog procesa evropskih integracija.

Brkić je prisutne informisao o napretku postignutom u BiH od septembra prošle godine, naglasivši da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH.

On je zahvalio EU na jasnim političkim stavovima podrške BiH i spremnosti za pružanje dodatne podrške i pomoći u nastavku provođenja reformi.

"BiH očekuju veliki izazovi u procesu implementacije EU agende i u tom smislu podrška država članica EU je neophodna", zaključio je Brkić.

Nakon Brkića prisutnima se obratio novoimenovani direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović koji je prezentovao tehničke aspekte samog procesa EU integracija i prioritete, posebno nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/. Moderator brifinga bila je šef Misije BiH pri EU ambasador Lidija Topić.

Brifingu, koji je organizovala Misija BiH pri EU u Briselu prisustvovale su diplomate iz 21 države članice EU, a koji se direktno bave pitanjima zapadnog Balkana i diplomate visokog ranga u Službi za inostrane poslove EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije