BiH

Budžet usvojen bez opozicije

Budžet usvojen bez opozicije
Budžet usvojen bez opozicije

TUZLA - Poslanici SDA, DF-a, BPS-a i NS Radom za boljitak, koji čine vladajuću koaliciju u TK, usvojili su na hitnoj sjednici Skupštine TK prijedlog budžeta za 2015. godinu, koji je predložila Vlada TK.

Za budžet od 384.620.949 KM glasao je 21 poslanik vladajuće koalicije, dva poslanika Stranke za BiH su bila suzdržana, dok su sjednicu nakon usvojenog dnevnog reda napustili poslanici SDP-a i SBB-a, koji nisu učestovali u glasanju. Glavna zamjerka opozicionih poslanika je ta da su prijedlog budžeta dobili u elektronskoj formi samo dan ranije, što je, kako navode, u suprotnosti s Pravilnikom o radu Skupštine TK.

Poslanici opozicije su ovakav prijedlog budžeta TK nazvali štetnim za građane, ističući da u njemu nema stavki namijenjenih razvoju kantona.

Ipak, poslanici vladajućih stranaka potcrtali su da je Tuzlanskom kantonu potrebno usvajanje Prijedloga budžeta TK za 2015. godinu kako bi poslije 31. marta bilo nastavljeno normalno funkcionisanje kantona.

Prijedlog budžeta je za 37 miliona manji od planiranog za 2014. godinu. Na smanjenje budžeta uticalo je planiranje primitaka od domaćeg zaduživanja koje je u odnosu na plan iz 2014. godine manje za oko 60 miliona KM, kao i činjenica da nisu planirani primici od inostranog zaduživanja, koji su u 2014. godini iznosili oko sedam miliona KM.

U strukturi prihoda najveći dio odnosi se na poreze 274.444.865 ili 71,36 posto, što je za oko 40 miliona više u poređenju s planom iz 2014. godine.

S obzirom na to da je Prijedlogom budžeta predviđeno smanjenje plata budžetskim korisnicima za oko šest posto, Vlada TK je zadužila Ministarstvo finansija da izvrši povećanje prihoda od indirektnih poreza kako bi plate budžetskih korisnika ble zadržane na prošlogodišnjem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije