BiH

Milijarda evra čeka da se u BiH dogovore

 Milijarda evra čeka da se u BiH dogovore
Milijarda evra čeka da se u BiH dogovore

BANJALUKA - Projekti koje je BiH dogovorila na Balkanskom samitu u Berlinu prošle godine sa Angelom Merkel, njemačkim kancelarom, ostaju na ledu zato što BiH još nije usvojila nekoliko ključnih dokumenata.

Iz Direkcije za evropske integracije smo dobili informaciju da BiH treba hitno da pripremi i usvoji državne sektorske politike i strategije u oblasti transporta i energije, te da pripremi jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata prije novog samita, koji će biti održan 27. avgusta u Beču.

Dok to ne uradi, BiH neće biti u mogućnosti da krene u realizaciju pet infrastrukturnih projekata, odnosno završetak dionice koridora 5c, zatim ceste Gradiška - Banjaluka - Lašva - Travnik, željezničke pruge Šamac - Sarajevo - Mostar - Čapljina na koridoru Vc, modernizaciju sarajevskog aerodroma, te rehabilitaciju plovnog puta rijeke Save.

"Ključne regionalne infrastrukturne investicije bi, između ostalog, bile realizovane posredstvom grantova Evropske komisije od milijarde eura i kredita međunarodnih finansijskih institucija u iznosu od oko deset milijardi eura. Uzevši u obzir vrlo ograničene mogućnosti kreditnog zaduživanja država zapadnog Balkana, Evropska komisija je države regiona ohrabrila da primijene model privatno-javnog partnerstva u svrhu realizacije prioritetnih investicija", naveli su nam iz DEI-a.

U toj instituciji nam nisu mogli pružiti informaciju čija je odgovornost zbog činjenice da pomenuti uslovi još nisu ispunjeni.

U Savjetu ministara nam takođe nisu mogli pružiti traženu informaciju. Uputili su nas na govor Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg te institucije, koji je održao u Mostaru, u kojem je samo spomenuo projekte koje je navela i DEI.

Iz Delegacije EU stigao nam je decidan odgovor: ako BiH ne ponudi makar nacrt energetskih politika koje bi obuhvatile cijelu zemlju, Evropska komisija neće ni razmatrati dalju raspodjelu sredstava pretpristupne pomoći (IPA) za podršku razvoja pomenute infrastrukture u BiH.

Oni podsjećaju da entitetske strategije nisu usklađene, a ne postoji ni koordinacija u načinima obezbjeđivanja bezbjednosti isporuka naftnih derivata i gasa, kao ni strategije za buduće investicije.

"Kao što je komesar Han već napomenuo, fokus na povezivanju na području zapadnog Balkana usmjeren je na transport, ali energetsko povezivanje je takođe dio te strategije. To se ne odnosi samo na fizičko povezivanje energetskih sistema, nego i povezivanje energetskih tržišta", naveli su u Delegaciji EU, uz napomenu da bi u srednjoročnom periodu trebalo uspostaviti jedinstvene projekte gasovoda uz prioritetne investicije.

"Nadamo se da će na samitu u Beču 27. avgusta biti objavljena skraćena lista najvažnijih projekata koje će EU finansirati ove godine", istakli su u Delegaciji.

Oni su potvrdili privrženost pristupu zemalja zapadnog Balkana EU, što je, naglasili su, u njenom političkom, ekonomskom i geostrateškom interesu.

"Izražavamo snažnu predanost 'berlinskom procesu' te ostajemo i dalje fokusirani na to da se na samitu u Beču postignu konkretni rezultati na osnovu specifičnih investicionih projekata", navedeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije