BiH

ČITAJTE U "NEZAVISNIM": Štediše u FBiH ostaju bez 70 miliona

ČITAJTE U "NEZAVISNIM": Štediše u FBiH ostaju bez 70 miliona
ČITAJTE U "NEZAVISNIM": Štediše u FBiH ostaju bez 70 miliona

LJUBLJANA, SARAJEVO - Štediše, čija su devizna sredstva s računa Ljubljanske banke, prema Zakonu o potraživanju građana u postupku privatizacije u FBiH prenesena na jedinstvene račune građana, neće moći dobiti novac nakon što je parlament Slovenije usvojio Zakon o sprovođenju presude Evropskog suda u Strazburu u predmetu "Ališić i drugi", potvrdila je "Nezavisnim" Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini.

"Prema ovom zakonu, štediše u Federaciji BiH, čija su devizna sredstva s računa Ljubljanske banke prema Zakonu o potraživanju građana u postupku privatizacije u FBiH prenesena na jedinstvene račune građana, bez obzira na to što nisu utrošena, niti su mogla biti korištena u postupku privatizacije, neće moći dobiti svoj novac nazad. To je precizirano članom dva ovog zakona", napomenula je ona, precizirajući da je riječ o iznosu od 70 miliona DM.

Podsjetimo da je FBiH 1997. godine deviznu štednju pretvorila u privatizacijsko pravo i prenijela na jedinstven broj građana, ali je nadležni sud to poništio 2001. godine i sredstva su vraćena u vlasništvo FBiH i nisu mogla biti korištena u postupku privatizacije.

"Slovenija se sada igra, ne poštuje tu presudu jer je BiH učinila jedan neustavan čin, koji je i poništen. Nagovještavali smo da će se ovo desiti i obraćali se svima koji su nadležni - od federalnog do državnog nivoa. Ukoliko se ovakav zakon potvrdi i pred Vijećem Evrope i na taj način nastavi sa maltretiranjem i ponižavanjem štediša, pozvaćemo građane na solidarnost i protestima u Sarajevu izraziti nezadovoljstvo", naglasila je Omersoftićeva.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava nakon 20 godina utvrđeno je da staru deviznu štednju Ljubljanske banke, BiH treba da isplati Slovenija, koja je tim povodom donijela novo zakonsko rješenje kako bi regulisala način isplate i iznos kamata. Štediše su očekivale da će zakonsko rješenje slijediti presudu Evropskog suda za ljudska prava, odnosno na isti način isplatiti bh. štediše, kao što su i svoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije