BiH

Za hranu i piće 2,16 miliona KM

 Za hranu i piće 2,16 miliona KM
Za hranu i piće 2,16 miliona KM

SARAJEVO - Institucijama Bosne i Hercegovine, ministarstvima, direkcijama, agencijama, uredima i raznim službama, u narednih 12 mjeseci na raspolaganju će biti enormne količine hrane i pića, za koje je iz državnog budžeta izdvojeno čak oko 2,16 miliona KM!

Služba za zajedničke poslove institucija BiH nedavno je raspisala veliki međunarodni tender za ove namjene (koji se obnavlja ciklično, na godišnjem nivou), no, za razliku od istog tendera iz 2014. godine, hrana i piće za naše dužnosnike poreske obveznike u BiH sada će koštati oko 345.000 KM više.

Ovakav porast troškova Siniša Perković, zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove, obrazlaže time što Služba preuzima servisiranje još nekih objekata.

"To jeste nešto više nego prošle godine, ali riječ je o okvirnom sporazumu i nikada se ne povuče toliko hrane i pića. A mi sada preuzimamo i kuhinju u novom objektu Službe za strance, kuhinju u Predsjedništvu BiH, onda šaljemo oko 200 ljudi u preuzeti objekat u Titovoj 9, pa onda su tu i novi objekti u Mostaru, Istočnom Sarajevu, Banjaluci...", pojašnjava Perković.

Ipak, prema detaljima međunarodnog javnog natječaja, uočljivo je da našim političarima i funkcionerima, uprkos dubokoj krizi u državi, i u narednih 12 mjeseci apsolutno ničega neće nedostajati, budući da će na jelovniku, uz mnoge specijalitete i uobičajene obroke, biti i nadaleko popularna jagnjetina, ali i kvalitetna vina i određene vrste viskija.

Uostalom, sama činjenica da će za alkoholna pića za 12 mjeseci biti plaćeno čak oko 102.565 KM (skoro 30.000 KM više nego u sezoni 2014/2015) dovoljno govori za sebe. Najprostojim računicom, iz ove cijene proizlazi da će se na mjesečnoj osnovi u institucijama BiH točiti alkohol za oko 8.500 KM!

Na bezalkoholna pića biće potrošeno više nego duplo sredstava u odnosu na alkoholna (275.349 KM), što je i logično, budući da bi tokom radnog vremena točenje alkohola trebalo da bude zabranjeno, izuzev u situacijama kada naše zvaničnike posjećuju visoki međunarodni gosti.

Da naši političari nisu vegetarijaci, potvrđuje i cijena od 454.000 KM, koliko će biti plaćeno za svježe teleće i juneće meso, ali i jagnjetinu. Nešto skromnija je nabavka svježeg svinjskog mesa (24.694 KM), što zapravo potvrđuje da ovo meso, osim što ga ne jedu bošnjački dužnosnici, nije naročito popularno ni među srpskim i hrvatskim funkcionerima.

Institucijama BiH u narednih 12 mjeseci na raspolaganju će biti i obilje svježeg pilećeg mesa (nabavka za oko 114.000 KM), kao i ostalih prehrambenih proizvoda (224.611 KM), ali i ogromne količine voća i povrća (191.662 KM), kafe i toplih napitaka (159.340), kolača i torti (50.514).

Planirana je nabavka i "konzerviranog i zamrznutog programa", ali i sladoleda, mlijeka i ostalih prehrambenih proizvoda, što bi naše zvaničnike valjda trebalo da stimulira da bolje rade svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije