BiH

Čavić: NDP zadovoljan izbornim rezultatom

Čavić: NDP zadovoljan izbornim rezultatom
Čavić: NDP zadovoljan izbornim rezultatom

BANJALUKA - NDP je zadovoljan izbornim rezultatom, jer je osvojio pet poslaničkih mjesta u parlamentu Republike Srpske i jedno u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je predsjednik ove stranke Dragan Čavić.

Čavić je istakao da NDP ne može da prihvati izborne rezultate za predsjednika Republike Srpske sve dok se ne okonča cijeli izborni postupak, uključujući i žalbu Apelacionom sudu za nedjelovanje Centralne izborne komisije BiH.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da Savez za promjene ozbiljno radi na formiranju skupštinske većine za nivo BiH i Republike Srpske.

Čavić tvrdi da stranke koje su činile vladajuću koaliciju u prethodnom mandatu SNSD, DNS i SP "imaju svega 39 vlastitih osvojenih mandata", a do brojke od 42, koliko je potrebno za skupštinsku većinu, potrebni su im mandati koalicionih partnera DNS-a, Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke. 

On je rekao da NDP ostaje isključivo u Savezu za promjene u svim kombinacijama za formiranje vlasti na nivou Republike Srpske i BiH.

"Nakon odbijanja NDP-a da se pravi bilo kakav partnerski odnos sa SNSD-om za formiranje vlasti na nivou Republike Srpske, uslijedile su nekorektne pojedinačne ponude prema našim poslanicima, koji su to odbili u skladu sa isključivim stavom rukovodstva NDP-a", rekao je Čavić.

On je istakao da ne isključuje mogućnost da Savez za promjene formira skupštinsku većinu na nivou Republike Srpske i BiH.

Čavić je rekao da je "za NDP šokantno da se SNSD, praktično, spašava vezivanjem zastava sa HDZ-om BiH i na taj način želi da afirmiše njihovu politiku rušenja Dejtona, a to je politika trećeg entiteta koja direktno ugrožava Republiku Srpsku".

On je istakao da politički blok koji bude imao 42 poslanička mandata, bez obzira na njegov sastav, ima legitimitet da zatraži od predsjednika Republike Srpske da pruži mandat tom bloku za predsjednika Vlade i da izabere predsjednika parlamenta Srpske, ali je drugo pitanje koliko bi takva vlast bila stabilna u vrijeme teške ekonomske krize.

"Ukoliko se desi da se formira vlast u Srpskoj od 42 poslanička mandata iz bloka SNSD-DNS-SP, ta vlast će vrlo teško funkcionisati u narednim godinama i imaće velikih problema u provođenju svojih politika", istakao je Čavić.

On je rekao da ukoliko vlast formira suprotni blok sa više od 42 poslanička mandata, u tom slučaju doći će do kohabitacije, koja bi bila veliki politički izazov.

"Kohabitacija bi bila vrlo mučno pitanje i dovela bi Dodika, ukoliko bude izabran za predsjednika Srpske, do testa njegove demokratičnosti i njegovog poštovanja političke volje i većine u parlamentu Srpske", rekao je Čavić.

On je zaključio da bi, ukoliko Dodik ne bi pristao da da mandat tom bloku i da funkcioniše u kohabitaciji, da bi u Srpskoj nastupila ozbiljna i opasna društvena kriza čije posljedice ne može predvidjeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije