BiH

Čavić očekuje tri mandata u Parlamentu BiH

Čavić očekuje tri mandata u Parlamentu BiH
Čavić očekuje tri mandata u Parlamentu BiH

KOZARSKA DUBICA - Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da očekuje da će ova stranka na predstojećim izborima, zajedno sa PDP-om, osvojiti tri mandata u Predstavničkom domu parlamenta BiH, te istakao da će predstavnici NDP-a zatim zajedno sa drugim srpskim strankama djelovati na zaštiti interesa Republike Srpske u dejtonskim okvirima.

"To je realno očekivanje, jer NDP danas čine tri nekada odvojene stranke – bivša Nova socijalistička partija, Demokratska partija i Narodna demokratska stranka. Dakle, zajedno sa PDP-om, četiri stranke čine jedan izborni subjekt što nas sigurno postavlja na treće mjesto po snazi sa listama za Parlamentarnu skupštinu BiH", rekao je Čavić na predizbornom skupu NDP-a u Kozarskoj Dubici.

On je naglasio potrebu daljeg ukrupnjavanja političke scene u Republici Srpskoj i izrazio očekivanje da će nakon izbora 12. oktobra NDP biti sastavni dio koalicije na vlasti, jer je ta stranka, kako je naveo, u čvrstom partnerstvu sa SDS-om.

Kandidat koalicije NDP-PDP za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković ocijenio je da je spoljna politika koju je BiH vodila u prethodnom periodu, nažalost, bila bez značajnog uticaja predstavnika Srpske.

"To se mora promijeniti, jer je kada je riječ o prenosu nadležnosti do sada bilo neprincipijelnosti. Nije ispunjeno obećanje o povratku nadležnosti Republike Srpske", rekao je Novaković.

On je najavio da će se kandidati te partije u narednom periodu baviti tim pitanjem, ali i PDV-om, ustavnim sudom, zaštitom Dejtonskog sporazuma i drugim pitanjima u interesu Republike Srpske.

Kandidat NDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske i nosilac liste u Izbornoj jedninici jedan Radomir Pašić podsjetio je da je ta stranka u sastavu koalicije Savez za promjene, te da je njen moto na predstojećim izborima "Pokret za preokret", jer se NDP zalaže za promjenu sadašnjeg stanja.

"Svi smo svjedoci da se nalazimo u teškoj ekonomskoj situaciji i naš osnovni motiv je ekonomski preporod Republike Srpske. Ono što je nekad davno bio njen problem u političkom smislu, sada je opstanak Srpske samo u ekonomskom smislu. Zato stavljamo akcenat na ekonomiju i privredni razvoj", poručio je Pašić.

On je dodao da drugo pitanje na kojem će NDP insistirati jeste kako zaustaviti korupciju i mito i u Republici Srpskoj uspostaviti sistem političke odgovornosti.

Kandidat za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici jedan Rade Pralica izjavio je da će, ukoliko bude izabran za poslanika, u parlamentu Srpske insistirati na pitanjima koja su u interesu građana - od socijalnih problema, boračke populacije, nezaposlenost, rješavanje problema u zdravstvu, prosvjeti i svim drugim društvenim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije