BiH

Čelinac nakon zemljotresa: Mještani u strahu saniraju štete (Foto)

Čelinac nakon zemljotresa: Mještani u strahu saniraju štete (Foto)
Čelinac nakon zemljotresa: Mještani u strahu saniraju štete (Foto)

ČELINAC – Veći broj kuća pretrpio je oštećenje usljed zemljotresa jačine 4,3 stepena po Rihteru koji je noćas registrovan u naselju Opsječko, opština Čelinac kod Banjaluke.

Zemljotres je registrovan  u 1.30, a epicentar je bio desetak kilometara istočno od Banjaluke. Najviše štete je bilo u pomenutom naselju, mada se tlo treslo i zavladao je strah i u Kotor Varošu, Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru i Kozarskoj Dubici.

Mještani Opsječkog od petka ujutru su počeli sa sanacijom štete, ali sa strahom da se ne dogodi novo podrhtavanje tla. Ispričali su nam da se namještaj rušio, ali i pomjerao do 30 cantimetara od mjesta gdje se nalazio. U nekoliko naselja i u dijelu Čelinca nakon potresa nestalo je električne energije.  Pričalo se da je čak izgorjela i jedna vikendica kod ovog grada, pretpostavlja se, zbog spoja na elektroinstalacijama usljed podrhtavanja. Većina stanovništva je zbog potresa istrčala iz svojih domova.  Osim kuća, oštećenja je na području Čelinca bilo i u stambenim zgradama, školama, pa čak i na objektu opštine. I pojedine betonske ploče su se odvojile od trotoara na putu koji prolazi kroz Opsječko.

Mještani kažu da je sreća što je epilog zemljotresa samo materijalna šteta, jer se moglo dogoditi da bude i žrtava.

S tim se slaže i Vojo Vrhovac (43) iz Opsječkog, koji je u vrijeme zemljotresa spavao  u kuhinji, svega dva metra od televizora, koji se od podrhtavanja srušio na pod, ali, na sreću, nije eksplodirao.

"Probudile su nas jake vibracije i u trenutku nismo znali šta se dešava. Sreća pa je TV pao na ivicu, tako da nije došlo do većih oštećenja", ispričao je u jednom dahu Vrhovac, koji je u trenutku dolaska naše ekipe s ukućanima i susjedima sanirao štetu na krovu i zidovima.

Gradovi
Tlo se treslo i u Kotor Varošu, Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru i Kozarskoj Dubici

Njegova supruga Rada Savičić (43) kroz suze priča da je posebno bila potresena kada je sišla u prizemlje, gdje žive njeni roditelji.

"Dolje su svi zidovi oštećeni, malter je na sve strane. Katastrofa. Strah, panika, sve se pomiješalo u trenu. Djeca su bila u kući, na njih sam odmah pomislila. Ma, sjetila sam se i nedavne katastrofe u Japanu. Plašim se da se ovo ne ponovi", povjerila nam se Savičićeva.

I njihov prvi komšija Veljko Ivanković (40), dok je mijenjao crepove na krovu, komentariše da je najbitnije da niko nije stradao.

"Nije toliki strah nastupio od zemljotresa, koliko od činjenice da se sve dogodilo dok smo spavali. Pustite sve, samo neka su djeca dobro, a ostalo će ruke uraditi", prokomentarisao je Ivanković.

Njegove komšije Vukan i Smiljana Vučenović takođe su užurbano popravljali krov kuće.

"Vjerujte, kada je počelo da trese, supruga mi je pala s kreveta. Dimnjak se oštetio, a zidovi i plafon u sobama su popucali. Moramo što prije sve da popravimo da nas ne bi prestigla kiša, a osim toga, slavimo za sedam dana Đurđevdan", kazuje nam Vukan Vučenović (73).

U centru Čelinca sreli smo Anđelka Pejakovića (23), koji, kao i ostali mještani, ne krije strah.

"Ma, nije nam bilo svejedno, svi znamo da je ovo područje trusno. Puno je banja okolo i kažu da se ne može isključiti mogućnost ponovnog potresa", naglasio je Pejaković.

Momčilo Zeljković, načelnik Čelinca,  kazao nam je da, ukoliko se za to ukaže potreba, opština može pomoći mještanima.

Gradovi
Tlo se treslo i u Kotor Varošu, Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru i Kozarskoj Dubici

"Za slične situacije imamo obezbijeđeno oko 30.000  maraka, tako da, ako naša komisija, koja je na terenu, ustanovi da mještanima treba pomoći, to ćemo i učiniti", obećao je Zeljković.

Vera Kostovski, predsjednica Komisije za procjenu štete, rekla je da je na više stambenih i ekonomskih objekata evidentirana šteta u vidu pucanja temelja, stakala, zidova, a najviše na krovovima.

Zaposleni u područnoj osnovnoj školi u Opsječkom kažu da se nastava odvija nesmetano, a oštećeno je oko 400 crepova, koji su zamijenjeni. Mihajlo Đurić,  direktor lokalnog doma zdravlja, kaže da su se zbog preživljenog šoka u Hitnu službu ove ustanove javile tri osobe.

Snježana Cvijić-Amulić, načelnica Odjeljenja seizmologije Hidrometeorološkog zavoda RS,  potvrdila je da je magnituda iznosila 4,3 stepena po Rihteru, a da je procijenjeni intenzitet u zoni epicentra iznosio pet do šest stepeni po Merkalijevoj skali.

Lejla Rešić, ministar lokalne uprave i samouprave RS, posjetila je u petak Čelinac kako bi se upoznala o posljedicama zemljotresa. U kratkom obraćanju odbornicima Skupštine opštine istakla je da je sreća u nesreći što je zabilježena samo materijalna šteta.

Trusno područje

Jedna od karakteristika Banjaluke i okolnih opština, gdje spada i Čelinac, jeste često podrhtavanje tla na ovom području. Seizmogeno područje obuhvata pojas oko najvećeg grada RS, prečnika između 50 i 60 kilometara. Stanovništvo Banjaluke paničilo je i 21. marta ove godine, kada je najveći grad RS probudio relativno snažan zemljotres. Ipak, najsnažnije se pamti katastrofa iz 1969. godine, kada je potres odnio 15 života, a hiljadu ljudi je povrijeđeno.

Savjeti

Ukoliko do zemljotresa dođe, stručnjaci savjetuju:

  • Ne stvarati paniku.
  • Koga potres zatekne u kući, treba tu i da ostane.
  • Pobjeći pod okvire vrata ili leći na pod na sredini prostorije.
  • U slučaju bježanja ne koristiti liftove.
  • Ukoliko je moguće, prekinuti sve izvore energije.

Vezane vijesti:

Zemljotres kod Banjaluke: Oštećeni objekti, naselja bez struje

Zemljotres u okolini Banjaluke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije