BiH

Čelnici FBiH i dalje na staroj adresi

Čelnici FBiH i dalje na staroj adresi
Čelnici FBiH i dalje na staroj adresi

SARAJEVO - Kabineti predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH 1. decembra neće biti iseljeni iz zgrade Predsjedništva BiH, kako je bilo planirano, jer za njih još nisu renovirane prostorije u Privrednoj banci Sarajevo, izabranoj ranije za smještaj čelnika FBiH.

Novi rok do kojeg predsjednik i dvojica potpredsjednika FBiH mogu ostati u zgradi kolektivnog šefa države je 15. januar iduće godine.

"Od kraja avgusta, kada je Vlada FBiH donijela odluku o novoj adresi za smještaj čelnika FBiH i Pravobranilaštva FBiH, koje je sad u zgradi Vrhovnog suda, Privredna banka od Agencije za bankarstvo nije dobila odobrenje za ulaganje u adaptiranje svog, veoma zapuštenog prostora", rekao je Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove institucija FBiH.

Tvrdi kako se ne može desiti neugodna situacija da novog predsjednika FBiH i potpredsjednike, koji uskoro treba da budu izabrani umjesto Živka Budimira, Svetozara Pudarića i Mirsada Keba, prilikom preuzimanja funkcije dočeka problem da tu dužnost nemaju gdje obavljati.

"Novi predsjednik i potpredsjednici imaće smještaj ako se i ne osposobi prostor u Privrednoj banci ili nekoj drugoj lokaciji. Oni će se useliti u prostorije koje i sad čelništvo FBiH koristi u Predsjedništvu BiH", istakao je Korać dodavši da on, upkros ranijim zaključcima kolektivnog šefa države, "ne isključuje ni mogućnost da novi saziv Predsjedništva BiH odluči da čelnici FBiH ostanu u njihovoj zgradi."

"Od oko 13.500 kvadratnih metara u objektu Predsjedništva BiH, uredi predsjednika i potpredsjednika FBiH zauzimaju 350 kvadrata", podsjetio je Korać.

U Predsjedništvu BiH, neslužbeno doduše, tvrde da se njihovi zaključci neće mijenjati i da oni insistiraju da sve institucije FBiH napuste sjedište kolektivnog šefa države. Na iseljavanju federalnih organa iz ovog objekta u Ulici Musala Predsjedništvo BiH godinama insistira, a posebno nakon aprila 2013. godine, kada je u njihovom sjedištu uhapšen predsjednik FBiH Živko Budimir zbog sumnje da je nezakonito davao pomilovanja osuđenicima.

Korać kaže da iz Privredne banke Sarajevo "imaju čvrsta uvjeravanja da će im Agencija za bankarstvo FBiH odobriti ulaganja" radi renoviranja oko 1.300 kvadrata na trećem i četvrtom spratu njihove zgrade u Alipašinoj ulici.

"Ukoliko se to ne desi, čelnici Federacije sigurno neće ostati bez smještaja 15. janura, jer mi imamo paralelne aktivnosti i stalno dobijamo ponude prostora od drugih firmi", istakao je Korać dodavši da sa Privrednom bankom ugovor o zakupu još nije potpisan i da nije mijenjana prvobitna cijena zakupa.

Cijena zakupa

Smještaj čelnika FBiH besplatan je u zgradi Predsjedništva BiH. Ubuduće bi za zakup prostorija za njih i za Pravobranilaštvo FBiH u Privrednoj banci trebalo mjesečno izdvajati oko 22.000 KM, odnosno godišnje oko 260.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije