BiH

Cerić zagovara šerijatski zakon u BiH

Cerić zagovara šerijatski  zakon u BiH
Cerić zagovara šerijatski zakon u BiH

VAŠINGTON - Ne treba biti tako siguran da šerijatski zakon ne postoji u BiH, izjavio je Mustafa Cerić, bošnjački kandidat za člana Predsjedništva BiH, na Džordžtaun univerzitetu u Vašingtonu.

Cerić, koji se nalazi na četvorodnevnoj turneji u SAD, tokom koje je posjetio Njujork i Vašington, te razgovarao s predstavnicima američkog Kongresa, bošnjačkih udruženja i predstavnicima Vladinog i nevladinog sektora, narednog dana objasnio je da je tu izjavu dao u kontekstu njegovog ličnog poštovanja islamske vjere i života po islamskim propisima.

Na predavanju koje je održao u Centru "Vudro Vilson" "Vjera u diplomatiju u 21. vijeku i odnos Zapada i islama" prozvao je i Milorada Dodika, predsjednika RS, zbog inicijative da ulice u Banjaluci budu imenovane po Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, koju je ocijenio kao direktnu prijetnju za Bošnjake.

On je tokom tog predavanja okrivio EU za genocid u BiH, te da zbog toga "nije fer da toliko uslovljava BiH na putu ka EU".

Na pitanje Obrada Kesića, šefa Predstavništva RS u Vašingtonu, da objasni kako će, ako bude izabran u Predstavništvo BiH poštovati Ustav i Dejtonski sporazum, koje je sam prethodno često osporavao, Cerić je rekao da će poštovati svoju zakletvu, ali da će s pozicije predstavnika Bošnjaka u Predsjedništvu BiH raditi na tome da se Ustav promijeni.

U svom izlaganju Cerić je najviše potencirao važnost i težinu odnosa između islama i Zapada, opisujući ga kao odnos između sijamskih blizanaca.

Prema njegovim riječima, islam je imao veliki uticaj na savremeno društvo Zapada i da danas ova dva svijeta dijele dosta zajedničkih vrijednosti.

Od specijalnog dopisnika Nezavisnih novina iz Vašingtona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije