BiH

Četiri servisne službe u Predsjedništvu BiH

Četiri servisne službe u Predsjedništvu BiH
Četiri servisne službe u Predsjedništvu BiH

SARAJEVO - Članovi Predsjedništva BiH, manje od tri mjeseca do kraja mandata, izvršavaju obaveze iz svoje nadležnosti i održavaju sjednice u objektu u kojem jedna servisna služba obavlja poslove čišćenja i ugostiteljstva, druga unutrašnjeg osiguranja, dok se treća i četvrta brinu da u zgradu s vana ne uđu nezvani gosti!

Ova krajnje neobična situacija čudnija je tim prije jer je kolektivnom šefu države posljednjih nekoliko mjeseci uskraćena domaća kuhinja, otkako je federalna Služba za zajedničke poslove iselila sa dijelom svojih uposlenika, uključujući i kuhare.

Da bi cijela situacija bila konfuznija, zgrada Predsjedništva BiH još nije renovirana nakon paljevine u februarskim neredima.

Siniša Perković, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koja je prije nekoliko mjeseci preuzela samo dio servisiranja potreba Predsjedništva BiH, kaže da za rekonstrukciju nema para te da od renoviranja neće biti ništa u ovoj godini. Nedostatak sredstava je, ujedno, isključivi razlog zbog kojeg državna služba nije potpuno preuzela objekat i osposobila sve službe za rad

Sa druge strane, federalna služba u zgradi Predsjedništva je i dalje sa 23 uposlenika. Njih 17 se brine za unutrašnje osiguranje, trojica za održavanje čistoče, a trojica za ugostiteljske usluge, ali samo za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, koji, uprkos najavama, još nisu iselili.

Davorin Korać, direktor federalne službe, pojašnjava da se za preostali dio obaveza iz domena "vanjske" sigurnosti, do ulaza u sami objekat, brinu SIPA i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

"Pred nama su izbori i najrazumnije bi bilo da u potpunosti iselimo i uselimo u nove prostore kada bude preuzimanje novih funkcija", navodi Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije