BiH

Čičković: Pola države se ne slaže sa odlukom Velimira Jukića

Čičković: Pola države se ne slaže sa odlukom Velimira Jukića
Čičković: Pola države se ne slaže sa odlukom Velimira Jukića

SARAJEVO - Radmila Čičković, dirketorica Republičkog zavoda za statisitku RS kazala je novinarima nakon sastanak sa predstanvicima Eurostata u Sarajevu da je razgovarano o političkom ambijentu, tehničkim usaglašavanjima plana rada i o narednim aktivnostima, te o trenutnom statusu aktivnosti na popisu.

„Kao profesionalac i stručnjak ne bavim se aktivnostima oko političkih usaglašavanja, ali sam prenijela ono što se u medijima proteklih dana govorilo o popisu. imali smo prilike da čitamo da se pola teritorije BiH ne slaže sa odlukom Velimira Jukića, dirketora Agencije za statisitku BiH, kao i o razmimoilaženjima oko programa zato što on nije zakonit“, rekla je Čičkovićeva.

Ona je istaknula stav Pitera Everesa da vlasti u BiH imaju široke slobode po pitanju donošenja odluka, ali da i oni kao međunarodna posmatračka operacija, posmatraju proces i daju ocjene.

„Kada govorimo o tehničkim neusaglašenostima i dalje smo pri preporukamama koje smo dali. Međutim, Everes je jasno rekao da su preporuke preporuke, a zakon je zakon. Istakao je da su preporuke široko postavljene i da zemlja u okviru tih preporuka može da pravi rješenja“, kazala je Čičkovićeva.

Dodala je da je statistički zavod na čijem  je čelu poslao dopis Vijeću ministara u kome su obrazliožili sve stavove kada je riječ o involviranju Vijeća minsitara po pitanju utvrđivanja i razmatranja nezakonitosti programa i nezakonitosti odluke  direktora agencije.

Podsjetila je da je Vijeće ministara duboko involviran kroz određivanje koordinatora popisa, poslovnik o radu i nadležnosti savjeta ministara i konsultacije sa entitetima, te kroz zakon o ministarstvima i organima uprave u BIH .

„Svi izvještaji i pisma od Međunarodne posmatračke operacije direktno dolaze predsjedavajućem Savjeta ministara gdje urgiraju da Savjet ministara zajedno  sa statističkim  institucuijama primjenjuje date preporuke“, rekla je Čičkovićeva. Dodala je da je isto pismo upućeno i Jukiću, Larsu Guneru Vigemarku, specijalnom  predstavniku EU u BiH, kao i Valentinu Inzku, visokom predstavniku, te i srpskom član u Predsjedništva BiH, Mladenu Ivaniću kako bi ih upoznali sa nezakonitošću odluke koju je donio Jukić.

Dodala je da je i sam Everes izurazio sumnju kada je riječ  o kratkoći roka i da je pitanje da li se  za mjesec dana može uraditi posao.

„Jukićeva odluka je kao dokument nezakonita. U dokumentu piše da on  propisuje odluku, a odluka se donosi. U odluci stoji da se objavljuju podaci  za nivo BiH i to je nedostatak jer gdje su tu entiteti“,  rekla je Čičković posjećajući da tri stastističke institucije organizuju i provode popis i da je cilj svrha i zahtjev zakona da sve tri statističke institucije učestvuju u cijelom  procesu od početka do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije