BiH

BiH se igra sa milijardama KM

 BiH se igra sa milijardama KM
BiH se igra sa milijardama KM

BANJALUKA - BiH bi vrlo lako mogla izgubiti arbitražni spor sa slovenačkom firmom "Elektrogospodarstvo - razvoj in inžiniring" Maribor, kojom Slovenci traže odštetu od BiH u iznosu od gotovo tri milijarde maraka s kamatama zbog prijeratnih ulaganja u Termoelektranu Ugljevik, jer institucije na svim instancama nisu ozbiljno shvatile ovu dosta opasnu situaciju.

Neozbiljnošću većine nadležnih institucija, BiH rizikuje da izgubi spor koji je s kamatama "težak" skoro kao dva budžeta bh. institucija, što bi bio ogroman udarac za zemlju u ovako teškom ekonomskom stanju, saznaju "Nezavisne" iz više izvora dobro upućenih u ovaj slučaj.

Takav utisak se, kako nam je rekao dobro upućen sagovornik u cijeli proces, stiče iz nekoliko razloga, a koji se prije svega odnose na neuplaćivanje troškova arbitraže za prošlu godinu u iznosu od 150.000 dolara, koje je za BiH uplatila slovenačka strana i tako pokazala svoju ozbiljnost, zainteresovanost i riješenost da dođe do pozitivnog ishoda.

Pored toga, slovenačka strana je, pored svog arbitra Jana Paulsona iz SAD, angažovala i dodatne eminentne stručnjake i savjetnike kako bi se pripremili na najbolji mogući način za naredna ročišta. Sa druge strane, bh. strana se oslanja na svog arbitra, Maju Stanivuković, profesora iz Srbije i na rad Pravobranilaštva BiH.

To donekle potvrđuje i Mlađan Mandić, zamjenik pravobranioca BiH, koji je rekao da još nemaju informacija kada će biti održano naredno ročište u ovom arbitražnom sporu, te da su sada u fazi čekanja uređene tužbe slovenačke strane. On je naveo da je pristup institucija na svim nivoima u BiH ovom problemu veoma neozbiljan, posebno ako se ima u vidu visina odštetnog zahtjeva.

"Takav neozbiljan pristup je slika države u inostranstvu", rekao je Mandić. On je istakao da bi u cijeli ovaj slučaj aktivnije trebalo da se uključe sve institucije na svim nivoima u BiH, a koje imaju veze s tim, jer je za sada "sve na Pravobranilaštvu BiH". Prema njegovim riječima, posebno treba jači angažman RS i Pravobranilaštva RS.

"RiTE Ugljevik je vlasništvo RS i ukoliko dođe do toga da izgubimo spor, treba uzeti u obzir da postoji i mogućnost i opasnost da Slovenci postanu suvlasnici u tom preduzeću", rekao je Mandić.

Dodao je i da bh. strana u ovom sporu još nije uplatila 150.000 dolara potrebnih za troškove arbitraže, pa je slovenačka strana to uradila umjesto BiH. Ipak, kako nam je rečeno, BiH će do naredne sesije morati uplatiti ovaj iznos.

"Naravno da se svi uzdamo da će BiH dobiti ovaj spor, ali ne treba se nikada 'izuvati prije vode', treba se dobro pripremiti i voditi postupak po pravilima i arbitraže i prava", rekao je ranije Madić.

Podsjećamo da je prvo pripremno ročište u ovoj arbitraži počelo u oktobru prošle godine u Hagu. Na tom ročištu, bh. strana je uložila prigovore na tužbu koji se tiču odsustva odgovornosti po sporazumu o pitanju sukcesije, te po pitanju privatizacije.

Inače, Slovenci su polovinom juna 2014. godine podnijeli tužbu protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje sporova u Vašingtonu. Odštetni zahtjev iznosi 750 miliona evra, a ukoliko BiH izgubi spor, on bi sa svim kamatama iznosio čak tri milijarde maraka.

Pojašnjenja radi, Slovenija je 1981. godine investirala jednu, a BiH dvije trećine novca u izgradnju TE Ugljevik koja je počela s radom 1985. godine. Termoelektrana je bila dužna Sloveniji redovno isporučivati proizvedenu električnu energiju u skladu s visinom uloženih sredstava u njenu izgradnju. Tako je i bilo sve do početka ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, kada je isporuka prekinuta, dok je u toku ratnih sukoba usljed bombarodvanja uništena trafo-stanica u Hrvatskoj, preko koje je struja isporučivana Sloveniji.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije