BiH

Miliniću FIPA nagrada za "dobar partijski rad"

 Miliniću FIPA nagrada za "dobar partijski rad"
Miliniću FIPA nagrada za "dobar partijski rad"

SARAJEVO - Gordan Milinić, nekadašnji bh. ambasador u Rusiji i bivši šef Predstavništva RS u Moskvi, glavni je kandidat za novog direktora državne Agencije za promociju stranih investicija (FIPA).

Kako saznaju "Nezavisne", još ranije je postignut dogovor među koalicionim partnerima u državnoj vlasti da ova agencija pripadne Savezu za promjene, konkretno SDS-u. Budući da je Milinić diplomata iznimno blizak ovoj partiji, dolazak na čelo FIPA došao bi kao nagrada za "izuzetan partijski rad".

Podsjećamo, Milinić, koji trenutno obnaša funkciju ministra savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH, nedavno je došao u središte pozornosti nakon što je Milorada Dodika, predsjednika RS i lidera SNSD-a, optužio da je svojevremeno od jednog ruskog biznismena uzeo "lijepo upakovan kilogram zlata za svog unuka".

Milinić je u međuvremenu (početkom prošlog mjeseca) dao i iskaz u Tužilaštvu BiH u vezi sa svojim navodima, nakon čega je nekoliko dana sklonjen na "sigurnu lokaciju".

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa samim Milinićem, ali on nije odgovorio na naše telefonske pozive i e-mail.

Kako su "Nezavisne" ranije objavile, još prije je postignut i dogovor da Savezu za promjene pripadnu Agencija za promociju stranih investicija (FIPA), Agencija za državnu službu (ADS), Agencija za nadzor nad tržištem, kao i Služba za strance, dok je za Direkciju za evropske integracije (DEI), osim Saveza, bila zainteresirana i SDA.

Velika borba za novog direktora DEI vođena je između kandidata ove stranke Osmana Topčagića i Edina Dilberovića, inače bivšeg bh. ambasadora u Njemačkoj, ali i PDP-ovog Zorana Tešanovića. Na kraju, Vijeće ministara je prije nekoliko dana završilo ovu priču imenovanjem Dilberovića.

"Vijeće ministara me je imenovalo u prošli četvrtak, a dužnost bi trebalo da preuzmen 1. decembra. Takav je plan", rekao je Dilberović.

Na ovaj način, faktički, ponovo je uvedena praksa da se pozicija direktora DEI veže za poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH (obojica u ovom mandatu Bošnjaci).

Tako će se Savez morati zadovoljiti ostatkom pozicija, ali će, kako saznajemo, dobiti i jednu "zamjensku" - mjesto zamjenika direktora Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, na koje treba da zasjedne upravo Zoran Tešanović.

"Tačno je da je PDP bio zainteresovan za DEI, međutim to je na kraju pripalo Bošnjacima", potvrđeno nam je u ovoj stranci, kojoj će, gotovo izvjesno, pripasti i Služba za strance (glavni kandidat Zoran Đerić).

Ostaje, pak, pitanje kandidata za novog direktora Agencije za državnu službu (ADS), ovo mjesto bi trebalo da pripadne SDS-u, ali i Agencije za statistiku, Agencije za sigurnost hrane i još nekih agencija, direkcija i službi koje će u narednim sedmicama biti predmet međupartijskih dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije