BiH

VSTS: Jedan novčanik za bh. pravosuđe

 VSTS: Jedan novčanik za bh. pravosuđe
VSTS: Jedan novčanik za bh. pravosuđe

BANJALUKA, SARAJEVO - Nezavisnost rada pravosuđa u BiH sve je više ugrožena zbog nedovoljnih sredstava za rad pravosudnih institucija i kašnjenja isplata koje su odobrene budžetima, upozorili su u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Na naše pitanje o stanju finansiranja pravosuđa, istakli su da poseban problem predstavlja i činjenica da VSTS nema nikakvu mogućnost niti da utiče na visinu sredstava koja se dodjeljuju pravosuđu, niti ima uvid u pogledu raspodjele i izvršenja budžeta.

U prosjeku, u VSTS upozoravaju da pravosudnim institucijama za minimum nesmetanog i efikasnog rada nedostaje 16 odsto sredstava, ali da još veći problem predstavlja podatak da se čak i ta sredstva često dodjeljuju s manjim ili većim zakašnjenjem.

Povrh svih navedenih problema, u VSTS ističu da je dodatni izazov u činjenici da je finansiranje tih institucija fragmentirano, odnosno da se sudovi u BiH finansiraju iz 14 različitih izvora - Sud i Tužilaštvo BiH finansiraju se iz budžeta BiH, sudovi i tužilaštva u RS iz izvora tog entiteta, dok se federalni finansiraju iz kantonalnih i budžeta FBiH. Brčko, opet, ima svoje izvore finansiranja.

"Strateška intencija VSTS-a je objedinjavanje pravosudnih budžeta, kratkoročno u FBiH, a dugoročno na nivou cijele BiH", istakli su u VSTS-u, i to na način kako je to pitanje uređeno u distriktu Brčko.

"Pravosudna komisija Brčko distrikta formalno predlaže budžet za sudove i tužilaštvo i pregovara sa zakonodavnim vlastima o budžetima istih", istakli su. Oni smatraju da bi na taj način bio značajno unaprijeđen stepen nezavisnosti pravosudnih institucija, kao i efektivnost upotrebe sredstava koja su odobrena za njihov rad.

Duško Šnjegota, glavni revizor RS, ističe da principijelno nije najbolje rješenje da se institucije koje se bave pravosuđem i revizijom finansiraju iz budžeta jer su tako podložnije uticaju izvršnih organa koji diktiraju dinamiku isplate sredstava.

U intervjuu koji je nedavno dao "Nezavisnim" upozorio je da su osnovni sudovi u Gradišci i Banjaluci upozorili na nedostatak sredstava, te je istakao da je predsjednik jednog od ta dva suda alarmirao institucije da će u septembru praktično morati zaključati sud jer neće biti novca ni za tekuće potrebe.

Miron Bjelovuk, portparol Osnovnog suda u Gradišci, rekao nam je da pomenuta izjava nije potekla od predsjednika tog suda, ali da je tačno da bi bilo dobro da sud raspolaže s više sredstava. Iz Osnovnog suda u Banjaluci nam do danas nije stigao nikakav odgovor, iako smo pitanja poslali još prošle sedmice.

Vehid Šehić, bivši sudija i tužilac i jedan od zagovornika objedinjenog finansiranja, ističe da bi centralizovano finansiranje pravosuđa otvorilo mogućnost za efikasniji rad, posebno u oblasti finansijskog vještačenja. On, naime, upozorava da se često vještačenja ne mogu obaviti jer nedostaje novca. Šehić negira da bi centralizacijom finansiranja došlo do prenosa pravosudnih nadležnosti i ističe da je najprioritetnije finansiranje objediniti na nivou FBiH, dok finansiranje u RS već jeste dosta centralizovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije