BiH

Čolak, Tadić i Softić u rukovodstvu Doma naroda

Čolak, Tadić i Softić u rukovodstvu Doma naroda
Čolak, Tadić i Softić u rukovodstvu Doma naroda

SARAJEVO - Bariša Čolak izabran je za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Ognjen Tadić za prvog zamjenika predsjedavajućeg i Safet Softić za drugog zamjenika predsjedavajućeg ovog doma.

Čolaka je za predsjedavajućeg predložio Klub hrvatskih delegata. Za njega je glasalo 12 delegata, a tri su bila uzdržana.

Pošto Klub srpskih delegata nije uspio da usaglasi jedinstven prijedlog, Tadića je u rukovodstvo Doma naroda predložio delegat Darko Babalj.

Za Tadića je glasalo 11, a uzdržana su bila četiri delegata.

Softića je predložio Klub delegata bošnjačkog naroda i on je dobio podršku 12 poslanika, dok su tri bila uzdržana.

U prvom obraćanju po izboru za predsjedavajućeg Čolak je poželio da Dom naroda u četiri godine mandata napravi dobar "posao" za BiH, njene narode i građane.

"Nadam se da će atmosfera biti konstruktivna i priželjkujem da napravimo napredak u svim oblastima, posebno u evropskim integracijama", rekao je Čolak, nakon čega je zaključio konstitutivnu sjednicu Doma naroda, započetu 29. januara.

Članovi tročlanog Kolegijuma Doma naroda na mjestu predsjedavajućeg i provog i drugog zamjenika predsjedavajućeg rotiraju se svakih osam mjeseci.

Sjednicom je do izbora rukovodstva Doma naroda predsjedavao najstariji delegat Sredoje Nović.

Slijedi izbor stalnih tijela

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak izjavio je da je izborom rukovodstva danas završeno konstitituisanje Doma naroda.

"Nadam se da ćemo u ovom četvorogodišnjem mandatu napraviti dobar posao, da ćemo raditi konstruktivno, posebno na ovim poslovima koji se odnose na evropske integracije, ali jednako tako i na svim ostalim važnim pitanjima", rekao je Čolak novinarima po okončanju konstitutivne sjednice Doma naroda.

On je čestitao svojim kolegama u Kolegijumu i svima onima koji su danas dali svoj doprinos da se okonča konstituisanje Doma naroda.

"Za nekoliko dana slijedi izbor stalnih tijela i nadam se da ćemo vrlo brzo početi raditi i rješavati probleme koje imamo u BiH", zaključio je Čolak.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić u izjavi novinarima ocijenio je da Dom naroda sam po sebi predstavlja možda najvitalniju tačku u svim političkim procesima koji su proizašli iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Mi smo u periodu 2011. pa nekoliko godina poslije toga, u sastavu koji je takođe bio vezan za ove stranke koje danas čine rukovodstvo Doma naroda, napravili dosta dobar posao", rekao je Tadić i dodao da u tom periodu u Domu naroda nije nastao nijedan problem za bilo kog čovjeka u BiH.

On je izrazio uvjerenje da će taj uspjeh biti ponovljen i u mandatnom periodu 2015-2018. godina.

"Što se tiče svega ovoga što je prethodilo ovoj situaciji i izboru rukovodstva Doma naroda, imam samo jedan komentar - šta je bilo, bilo. Dajemo šansu saradnji, dobrim inicijativama i otvorenosti da popravimo stanje koje je kakvo jeste", rekao je Tadić.

Izrazivši zadovoljstvo što je iz trećeg pokušaja izabrano rukovodstvo Doma naroda, drugi zamjenik predsjedavajućeg Safet Softić istakao je da iz dosadašnjeg rada ima lično povjerenje u Čolaka i Tadića.

"Vjerujem da ćemo kao zajednički tim na čelu ove važne institucije u BiH dobro sarađivati", dodao je Softić.

Prema njegovim riječima, činjenica da je iz trećeg pokušaja izabrano rukovodstvo Doma naroda ukazuje da unutar parlamentarne većine u BiH postoji dosta nepovjerenja koje je današnjim činom prevaziđeno.

"Danas smo završili konstituisanje zakonodavnih organa u BiH nakon opštih izbora. Pred nama su imenovanja vlada Federacije, kantona i Savjeta ministara. Nadam se da ćemo kao dio Parlamentarne skupštine BiH dati svoj značajan doprinos u onome što je pred nama, a to su posao na reformama, na putu ka EU i evroatlantskim integracijama", dodao je Softić.

Konstitutivna sjednica Doma naroda prekidana je dva puta - 29. januara i 11. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije