BiH

Čović: Moj odgovor Hagu neće ugroziti rad Predsjedništva

Čović: Moj odgovor Hagu neće ugroziti rad Predsjedništva
Čović: Moj odgovor Hagu neće ugroziti rad Predsjedništva

SARAJEVO - Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, kazao je danas novinarima da očekuje da Predsjedništvo govori jednim glasom te da se nada da će uspjeti da iz Predsjedništva BiH Međunarodnom sudu ode jedinstvena poruka.

Na insistiranje novinara da kaže kakav će njegov odgovor biti na pismo ako se pretpostavlja da u pismu Međunarodni sud traži da se članovi Predsjedništva ponaosob izjasne o reviziji, on je rekao da on neće dovesti u pitanje funkcionisanje Predsjedništva, tačnije da je njegovo mišljenje da se mora ići jednistvenim stavom.

Rekao je da su pisma za članove Predsjedništva već stigla u Ministarstvo vanjskih poslova BiH, te da će vjerovatno danas ili sutra biti proslijeđena u Predsjedništvo.

 Kazao je  da će u narednih dan-dva zatražiti sastanak sa predstavnicima SDA kako bi se razriješila ova politička kriza te da će nakon toga razgovarati sa predstavnicima ostalih stranaka koji čine većinu na nivou BiH i na nivou FBiH.

Optimističan je kada je u pitanju rad Predsjedništva. Rekao je da nije prvi put da Predsjedništvo nema jedinstven stav te da je slična situacija bila kada je pregovarano o evropskom putu BiH, kao i pregledu odbrane, a kao što je poznato Predsjedništvo je na koncu imalo jedinstven stav i po jednom i po drugom pitanju.

Što se tiče izbornog zakona, Čović je rekao da je HDZ ponudio prijedloge, te tvrdi da se oko ustrojstva Presjedništva BiH svi slažu, te ističe da je mali problem kad je u pitanju Dom naroda i da ima još nekih prijedloga  oko Mostara, ali smatra da 2018. godinu BiH mora bih dočekati sa novim izbornim zakonom i da će on vjerovatno biti donesen u narednih mjesec-dva

Upitan da prokomentariše koliko je BiH nezavisna , s obzirom da jedan dio obilježava 1.mart, rekao je da je država nazavisana koliko je bila i 96. i 97. te da će u Predsjedništvu biti obilježen Dan nezavisnosti i da će on govoriti i institarati da BiH nastavi putem ka EU, da je vrijeme da se riješimo protektorata, međunarodne zajednice, da BiH  konačno puste da sama odlučuje i da vidimo kako ćemo se snaći u tome.

Na novinarsku konstataciju da postoje informacije da pitanje na koje je BiH odgovorila kada je u pitanju upitnik Evropske komisije pokazuje da uprava, taj čitav sistem ne funkcioniše, te da  mehanizam koordinacije ne radi i da je upitan  aranžman sa MMF-om, koji će ukoliko ga ne bude dovesti državu u nezavidnu finansijsku situaciju.

Čović  je odgovorio da se slaže i rekao da priznaje da je situacija teška , ali da se ipak nada da će u narednon periodu partnere ubjediti da nastave sa radom kako bi do kraja godine BiH dobila kandidtasku status u EU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije