BiH

Čović i Ivanić popunjavaju svoje kabinete

Čović i Ivanić popunjavaju svoje kabinete
Čović i Ivanić popunjavaju svoje kabinete

SARAJEVO - Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić počeli su kompletirati svoje kabinete u kojima su dosad, sedam dana od konstitutivne sjednice kolektivnog šefa države, zaposlene tri osobe.

Treći član novog saziva Predsjedništva Bakir Izetbegović na opštim izborima 12. oktobra osvojio je drugi zaredom mandat u kolektivnom šefu države. U njegovom kabinetu nema kadrovskih promjena jer rade saradnici koje je izabrao tokom proteklog mandata.

Za šeficu Kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH imenovana je Renata Paškalj, dugogodišnja saradnica Dragana Čovića. Paškaljeva je u Čovićevom kabinetu radila  u Domu naroda bh. parlamenta gdje je lider HDZ BiH do opštih izbora bio član rukovodstva Doma.

Dario Krezić, potpredsjednik Gradskog odbora mladeži HDZ BiH u Mostaru, imenovan je za savjetnika u Čovićevom kabinetu. Paškaljeva nam je juče kratko kazala da je ovo tek početak u formiranju Kabineta.

"Ovo nije konačan broj uposlenika u uredu. Postoji pravilnik o unutarnjoj organizaciji ureda i ispoštovaćemo sve što je on propisao", rekla je Paškaljeva.

Za šeficu Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH imenovana je Nataša Zirojević, koja je sa Mladenom Ivanićem sarađivala dok je on bio ministar vanjskih poslova BiH u mandatnom periodu od 2002. do 2006. godine. Zirojevićeva danas nije bila u Kabinetu pa nismo uspjeli saznati da li će i koliko još ljudi biti angažovano za saradnike člana Predsjedništva Mladena Ivanića.

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Kabineta omogućio je da uz šefa ureda  svaki član Predsjedništva može imati po pet savjetnika, jednog saradnika i četiri zaposlena za obavljanje administrativno-tehničkih poslova.

"Savjetnici se angažuju rješenjem o imenovanju, a ostali na osnovu ugovora o radu. Osnovna plata šefova kabineta je 2.900 KM, a osnovna plata savjetnika je 2.140 maraka", kazali su u Predsjedništvu BiH.

Šef Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića i dalje je Haris Bašić. Kao savjetnici u ovom kabinetu od prošlog saziva još su angažovani Elvir Čamdžić i Fahrudin Đapo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije