BiH

Croatia Libertas: 60 minuta krši Zakon o zaštiti ličnih podataka građana

Croatia Libertas: 60 minuta krši Zakon o zaštiti ličnih podataka građana
Croatia Libertas: 60 minuta krši Zakon o zaštiti ličnih podataka građana

MOSTAR - Nevladina organizacija "Croatia Libertas" saopštila je da su 21. marta ove godine i unazad, od 2005, novinari i urednici u političkom magazinu "60 minuta" Federalne televizije objavili lične podatke građana BiH, slike i matične brojeve što je zakonski zabranjeno i čime se krši Zakon o zaštiti ličnih podataka koji predviđa rigorozne sankcije za prekršioce.

"FTV, odnosno emisija '60 minuta' konstantno objavljuju slike, fotografije građana, podatke o mjestu i vremenu rođenja, trenutnim prebivališnim adresama, jedinstvene matične brojeve i drugo, preuzete sa softvera nekadašnjeg CIPS-a, a danas agencije IDEEA, koja je pod jurisdikcijom Ministarstva civilnih poslova BiH", navodi se u pismu koje je "Croatia Libertas" uputila nadležnim institucijama.

Pošto je riječ o "strogo zaštićenim" podacima, čiji je sadržaj "tajan za javnost", izuzev kada je riječ o policijskim istragama, ova nevladina organizacija smatra da je "prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka građana čije se slike, podaci ili bilo koji segmenti ne smiju koristiti izvan zakona i okvira IDEEA".

"Ističemo da smo svojom istragom došli do zaključka da je softver za zaštitu ličnih podataka građana BiH nelegalno dospio u ruke novinara i to na način da je 'ukraden, neovlašteno prekopiran ili da prijavljene osobe imaju neovlašten pristup strogo zaštićenim informacijama o građanima BiH', koje koriste u svrhe javnog objavljivanja ili publikovanja, što je strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti ličnih podataka građana", doaje se u dopisu.

Prema navodima NVO "Croatia Libertas", novinari i snimatelji FTV-a i "60 minuta" tajno su i neovlašteno snimali više osoba bez znanja, što predstavlja krivično djelo neovlaštenog tajnog snimanja", u periodu od 2001. do 2011. godine.

"Ovaj slučaj prijavljen i Komisiji EU, koja je kao jedan od uslova za ulazak BiH u EU postavila snažnu zaštitu ličnih podataka građana", dodaje se u dopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije