BiH

Čubrilović: Osnivanje skupštine srpskog naroda korak ka stvaranju RS (FOTO)

Čubrilović: Osnivanje skupštine srpskog naroda korak ka stvaranju RS (FOTO)
Čubrilović: Osnivanje skupštine srpskog naroda korak ka stvaranju RS (FOTO)

BANJALUKA - Osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH učinjen je važan korak ka stvaranju Republike Srpske, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS na Svečanoj sjednici posvećenoj 25 godina rada parlamenta.

Rekao je da se rad skupštine može podijeliti na ratni period, na period do usvajanja ustavnih amandmana o konstiotutivnosti naroda na cijeloj teritoriji BiH, te treći period do Dodao je da RS ima elemente državnosti, osim u onim nadležnostima koje su izričito dodijeljene BiH.

Čubrilović je naglasio da je RS tokom rata, u prvoj fazi, stvarala vlastiti pravni sistem, te da ga je kasnije nadograđivala.

Istakao je da su druga dva naroda preglasavanjem, mimo volje srpskog naroda, 15. oktobra 1991. godine donijeli platformu o nezavisnosti BiH. Nasuprot tome, rekao je da je srpski narod izrazio želju da ostane u sastavu Jugoslavije.

Svi prijedlozi za reforme, kako je rekao, uglavnom su dolazile od strane međunarodne zajednice, a dodao je da bilo kakve promjene mogu biti donesene samo uz saglasnost unutar BiH.

Istakao je da je demokratski apsurd smjena jednog od bivših predsjednika RS, te da je intervencionizam visokih predstavnika predstavljao nedemokratski način djelovanja.

Pozvao je građane koji u RS žive da je prihvate kao državotvorni entitet u BiH, uz naglasak da ako se nastave težnje ka centralizaciji, BiH ne može imati budućnost.

Svečane su, među ostalim, dodjeljene Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku RS, te potpredsjednicima RS Biljani Plavšić i Nikoli Koljeviću.

U ime Karadžića, povelju je preuzela njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević, a posthumnu povelju Koljeviću primila je njegova kćerka Bogdana. Povelje su primili i svi bivši predsjednici parlamenta.

Jedna od povelja dodijeljena je i Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju, koju je primio šef Kancelarije OEBS-a u Banjaluci Dmitri Iordanidi.

U ime dobitnika povelje okupljenima se obratio prvi predsjednik parlamenta Srpske, Momčilo Krajišnik.

Govor je završio riječima "sve je isto samo njega nema".

Milorad Dodik, predsjednik RS rekao je da je NS RS kroz svoju istoriju pokazala jedinstvo u svim ključnim pitanjima za RS.

Dodao je da je skupština važno mjesto za sve odluke i zakone kroz koje je RS očuvala svoj kapacitet.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS je rekla da osnivanje NS RS ne bi bilo moguće da nije bilo dovioljno hrabrih i savjesnih ljudi koji su donijeli te važne odluke.

Ona je istakla da je skupština kamen temeljac osnivanja RS i njenog daljeg razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije