BiH

Čubrilović: Postojanje Srpske niko ne može dovesti u pitanje

Čubrilović: Postojanje Srpske niko ne može dovesti u pitanje
Čubrilović: Postojanje Srpske niko ne može dovesti u pitanje

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da postojanje Republike Srpske, kao jedinstvenog i ravnopravnog dijela BiH, više niko ne može dovoditi u pitanje.

Čubrilović je naglasio da je Republika Srpska nastala kao izraz političke volje srpskog naroda u BiH i da je od vitalnog interesa očuvanje kontinuiteta njenih organa i institucija.

"Činjenica je, a to su potvrdili i predstavnici međunarodnih institucija, da je Republika Srpska organizovaniji i uspješniji dio BiH", rekao je Čubrilović za "Euroblic".

Prema njegovim riječima, odlike državnosti Srpske ogledaju se u činjenici da ona ima svoju teritoriju, stanovništvo i organe zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

"Nažalost, Republika Srpska je izgubila dio nadležnosti i obilježja suvereniteta. Neke nadležnosti prenesene su, prvenstveno, pravnim nasiljem visokog predstavnika na organe BiH, a određene nadležnosti prenesene su uz pogrešnu procjenu i popustljivost naših političkih lidera", rekao je Čubrilović.

Upitan da li institucije Republike Srpske mogu da vrate neke od oduzetih nadležnosti, Čubrilović kaže da je to moguće uz saglasnost entiteta i sva tri konstitutivna naroda, ali da je u ovo vrijeme to teško postići i da to nije kratkoročan posao.

"Unapređenje rada i efikasnosti Narodne skupštine osnovni su ciljevi u narednom periodu. Moramo obezbijediti donošenje zakona i drugih akata koji će, prvenstveno, biti u korist privrede i socijalne sigurnosti", rekao je Čubrilović.

Kada je riječ o poboljšanju ekonomske situacije, Čubrilović smatra da je neophodno iskoristiti sve potencijale za unapređenje realnog sektora, privlačenje stranih investicija i otvaranje radnih mjesta i ukazao na neophodnost dosljednijeg poštovanja zakonskih propisa.

"Socijalni partneri ne mogu nikako da se dogovore o nekim bitnim rješenjima kao što je zakon o radu. Vlada je predvidjela donošenje oko 30 novih zakona s ciljem provođenja Ekonomske politike i Budžeta, a neki od tih zakona mogu biti presudni za privredni i ukupni život Republike Srpske", kaže Čubrilović.

On je naglasio i značaj donošenja i provođenja mjera za rasterećenje privrede i podsticanje domaće proizvodnje, korištenja prirodnih resursa, te proizvodnje što većeg broja finalnih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije