BiH

Čavić: RS zadnja u Evropi po BDP-u od 3.283 evra po glavi stanovnika

Čavić: RS zadnja u Evropi po BDP-u od 3.283 evra po glavi stanovnika
Čavić: RS zadnja u Evropi po BDP-u od 3.283 evra po glavi stanovnika

BANJALUKA - Usvajanjem dnevnog reda večeras je počela posebna sjednica Narodne skupštine RS sa 13 tačaka dnevnog reda u vezi sa budžetom, ekonomskom politikom i novim kratkoročnim i dugoročnim zaduženjima.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, započela je izlaganje o Ekonomskoj politici, a nakon te tačke slijedi rasprava o budžetu za 2016. godinu u visini od 3,127 milijardi maraka.

Opozicija je napustila zasjedanje iz protesta zbog takozvane afere "Papak", odnosno jer smatraju da je vladajuća većina formirana kupovinom poslanika.

Adam Šukalo je zatražio akcioni plan o sprovođenju Reformske agende, a iz Vlade RS je odgovoreno da će plan biti dostupan sutra.

Cvijanovićeva je rekla da se u RS u narednoj godini očekuje ekonomski rast od 2,4 odsto, dok je u većini ostalih zemalja Evrope rast nešto veći od 1,5 odsto.

Dodala je da je u prošloj godini zabilježen manji ekonomski rast uprkos katastrofalnim štetama od poplave i suše.

Strana ulaganja

Dodaje da će u 2016. biti donesena nova politika poticaja stranih ulaganja te da su planirane brojne reforme s ciljem očuvanja funkcija i nadležnosti RS, kao i jačanje ekonomije.

"U narednom periodu se, usljed postepenog jačanja privrednog rasta i zaposlenosti u okruženju, očekuje rast izvoza i domaće tražnje koja se dijelom finansira doznakama iz inostranstva", rekla je Cvijanovićeva, obrazlažući Prijedlog Ekonomske politike za narednu godinu.

Ona je navela da se procjenjuje da će u 2016. godini u Srpskoj inflacija iznositi 0,5 odsto, da se očekuje blagi rast neto plata na nivo od 842 KM, kao i da je projektovana stopa nezaposlenosti 24,7 odsto.

Prema njenim riječima, učešće javnog duga u BDP-u u Republici Srpskoj u 2016. godini trebalo bi da iznosi 48,5 odsto.

"Ciljevi upravljanja dugom u narednom periodu su obezbjeđenje finansiranja potrebnog za izmirenje budžetskih obaveza, obezbjeđenje finansiranja potrebnog za razvoj infrastrukture i zdravstva, kao i saniranje posljedica i zaštita od poplava Republike Srpske", precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je osnovni programski cilj Srpske oduvijek bio jaka, stabilna, demokratska i prosperitetna Republika, sa nadležnostima koje su joj verifikovane Dejtonskim sporazumom, otvorena prema svijetu i institucijama koje mogu da odgovore potrebama svih njenih građana.

"Na osnovu jasnog programskog cilja, detaljne analize stanja po svim oblastima, Programa rada Vlade od 2014. do 2018. godine, te njenih politika definisanih Reformskom agendom za period 2016-2018. godina i Akcionim planom Republike Srpske koji su usaglašeni sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama, ključne reformske oblasti Vlade Srpske za 2016. godinu baziraju se na pet reformskih stubova", dodala je Cvijanovićeva.

To su, naglasila je premijer Srpske, stabilan privredni rast, fiskalna održivost, socijalna sigurnost, vladavina prava i evropske integracije.

Ona je podsjetila da je izrada Ekonomske politike Srpske za 2016. predviđena Programom rada Narodne skupštine Republike Srpske i da predstavlja dokument koji definiše ciljeve ekonomske politike i osnovne sektorske politike Vlade Republike Srpske.

Premijer Srpske napominje da u 2016. godini počinje sa radom Termoelektrana "Stanari", tako da je plan proizvodnje električne energije veći za 27,8 odsto u odnosu na planiranu proizvodnju za 2015. godinu.

"Pored navedenog, a u skladu sa predviđenim poboljšanjem privredne aktivnosti u zemljama sa kojima Srpska ostvaruje značajnu spoljnotrgovinsku razmjenu i očekivanim rastom izvozne tražnje, za 2016. godinu su projektovane stope rasta izvoza pet odsto, uvoza 4,4 odsto, dok je projektovana pokrivenost izvoza uvozom 57,4 odsto", rekla je Cvijanovićeva.

Ujedno, Ekonomska politika sagledava makroekonomska kretanja u međunarodnom okruženju i Republici Srpskoj, njihov međusobni uticaj, te daje projekcije makroekonomskih pokazatelja za iduću godinu.

"Okvir za izradu Ekonomske politike Srpske za 2016. godinu predstavljaju politike Vlade Srpske, definisane Reformskom agendom za period 2016-2018. godina i Akcionim planom Republike Srpske koji su usaglašeni sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama", pojasnila je Cvijanovićeva.

Reformska agenda

Ona je navela da su pri izradi Ekonomske politike za 2016. godinu uzeti u obzir pozitivni zakonski, podzakonski i drugi propisi, postojeće politike, te njihove izmjene.

"Ekonomsku politiku Srpske za 2016. godinu prati Akcioni plan u kome su jasno definisane sve aktivnosti, nosioci aktivnosti i rokovi za njihovu realizaciju. Izvršenje Akcionog plana za realizaciju Ekonomske politike Srpske za 2016. godinu razmatraće Vlada najmanje dva puta godišnje", kaže Cvijanovićeva.

Ona je nakon izlaska opozicije iz skupštinske sale podsjetila da su Reformsku agendu usvojili svi nivoi vlasti u BiH i da je dostupna svim političkim partijama.

"Osiguranje održivog, efikasnog i kontinuiranog privrednog rasta, uz jačanje administrativnih kapaciteta i povećanje efikasnosti javnih institucija na svim nivoima, stvoriće prostor za povećanje i bolje usmjeravanje socijalnih davanja, te stvoriti povoljnije i socijalno pravednije okruženje", istakla je Cvijanovićeva.

Obrazlažući Prijedlog Ekonomske politike Srpske za narednu godinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Cvijanovićeva je naglasila da će napori u smislu osiguranja fiskalne i finansijske održivosti biti ojačani mjerama za jačanje vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Prema njenim riječima, stabilan privredni rast zasnivaće se na oporavku privrede i unapređivanju poslovne klime i konkurentnosti.

"Potreba pokretanja procesa oporavka privrede ima za cilj jačanje održivog, efikasnog, socijalno pravednog i stabilnog privrednog rasta, otvaranje novih radnih mjesta, povećanje i bolje ciljane raspodjele socijalnih davanja, te stvaranje održivog i pravičnog poslovnog okruženja", dodala je Cvijanovićeva.

Smanjenje poreskog opterećenja rada

Ona je navela da će se oporavak privrede bazirati na smanjenju poreskog opterećenja rada, reformama tržišta rada, te infrastrukturnim projektima i reindustrijalizaciji u svim oblastima prerađivačke industrije, obezbjeđujući ujedno povoljne izvore sredstava za finansiranje preduzeća posredstvom Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda Republike Srpske.

"Smanjenjem poreskog opterećenja rada, smanjenjem doprinosa, koji je započet sa realizacijom u 2015. godini, obezbijediće se istovremeno rasterećenje privrede, kao i sigurni i realni izvore iz kojih će biti nadoknađena sredstva vanbudžetskim fondovima zbog smanjenja prihoda po osnovu doprinosa", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona kaže da će se novim zakonom o radu omogućiti veća fleksibilnost tržišta rada, bolja povezanost visine plata sa radnim učinkom, smanjiti negativni podsticaji za zapošljavanje, omogućiti bolja zaštita prava radnika i smanjiti neformalno zapošljavanje.

"Nakon donošenja novog zakona o radu pristupiće se i izmjenama drugih zakonskih rješenja iz oblasti rada i zapošljavanja, s ciljem njegovog usklađivanja sa novim zakonom o radu, kao i zaključivanje novog opšteg kolektivnog ugovora", pojasnila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o mjerama na tržištu rada, Cvijanovićeva je rekla da je u 2016. godini planirano donošenje strategije zapošljavanja Republike Srpske za period 2016-2020. godina i Akcionog plana zapošljavanja za 2016. godinu.

Premijer Srpske je naglasila da redefinisanje uloge Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, u smislu jačanja funkcije posredovanja pri zapošljavanju i sprovođenja programa i mjera aktivne politike zapošljavanja, jeste važna aktivnost Vlade u 2016. godini.

"Za potrebe poslodavaca obezbijediće se dostupnost spiskova nezaposlenih lica, radi brže i lakše komunikacije između poslodavaca, sa jedne strane, i lica koja traže zaposlenje, sa druge strane", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da će se zakonom o podsticajima zapošljavanja, koji će se pripremiti u saradnji sa Privrednom komorom, kreirati mjere kojima će se poslodavac stimulisati za broj novozaposlenih radnika u 2016. godinu u odnosu na broj radnika u prethodnoj godini.

Cvijanovićeva je navela da će se sprovođenjem Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Srpskoj, koji je usvojen ove godine, značajno unaprijediti fiskalna odgovornost i disciplina za trošenje javnih sredstava u budžetskom sistemu Republike Srpske, odnosno na republičkom nivou, ali i na nivou jedinica lokalne samouprave i vanbudžetskih fondova.

"U 2016. godini nastaviće se rad na unapređivanju rada svih kontrolnih organa u Republici Srpskoj, a istovremeno će se posebna pažnja posvetiti reformi inspekcijskih službi u svim oblastima", dodala je Cvijanovićeva.

Reforma javnog sektora

Ona tvrdi da je reforma javnog sektora jedan od ključnih prioriteta za uspostavljanje fiskalne konsolidacije i osiguranje fiskalne održivosti.

"Posebna pažnja u 2016. godini biće posvećena reformi zdravstvenog sektora, uspostavljanju novog regulatornog okvira u bankarskom sektoru, te restrukturiranju 'Željeznica Republike Srpske', realizaciji programa za uspostavljanje racionalne i efikasne funkcije Javne ustanove 'Vode Srpske' i redefinisanju organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije 'Šuma Republike Srpske'", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će socijalna sigurnost biti obezbijeđena kroz politike u penzijsko-invalidskom osiguranju, boračko-invalidskoj zaštiti, socijalnoj zaštiti, oblasti raseljenih lica, oblasti porodice, mladih i sporta i oblast kulture.

Obrazlažući Prijedlog Ekonomske politike za narednu godinu na posebnoj sjednici Narodne skupštine, Cvijanovićeva je rekla da će sprovođenje fiskalne konsolidacije dovesti do postepenog smanjenja budžetskog deficita, te omogućiti srednjoročno smanjenje učešća javnog i ukupnog duga u bruto domaćem proizvodu /BDP/ Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da će fiskalna politika biti sprovedena smanjenjem javne potrošnje, te povećanjem javnih prihoda kroz povećanje prihoda od poreza na potrošnju, proširivanjem poreske osnovice, smanjenjem sive ekonomije, te unapređenjem rada Poreske uprave.

Prema njenim riječima, sprovođenjem Zakona o fiskalnoj odgovornosti usvojenom u ovoj godini značajno će se unaprijediti fiskalna odgovornost i disciplina za trošenje javnih sredstava u budžetskom sistemu Srpske, odnosno na republičkom nivou, ali i na nivou jedinica lokalne samouprave i vanbudžetskih fondova.

Siva ekonomija

"Prvenstveni je cilj da svi subjekti budžetskih sistema Srpske iskažu ukupne neizmirene obaveze, donesu realne planove za njihovo izmirenje u narednom periodu, te da se onemogući stvaranje obaveza iznad nivoa definisanog budžetima", rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je naglasila da siva ekonomija - višestruko i iz nekoliko aspekata negativna pojava koja pogorašava fiskalnu održivost, sprečava ekonomski napredak stvaranjem nelojalne konkurencije smanjenjem budžetskih prihoda i vanbudžetskih fondova, onemogućavanjem zaposlenim da ostvare svoja prava iz radnog odnosa.

"Prema tome, jedan od osnovnih ciljeva Vlade Srpske u narednom periodu na putu ostvarenja fiskalne održivosti, odnosno fiskalne konsolidacije, jeste sprečavanje i suzbijanje sive ekonomije", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će se u narednoj godini nastaviti aktivnosti na unapređenju rada svih kontrolnih organa, a da će istovremeno posebna pažnja biti posvećena reformi inspekcijskih službi u svim oblastima.

Cvijanovićeva je naglasila da će Zakonom o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru biti uređena ova oblast, što obuhvata finansijsko upravljanje i kontrolu i internu reviziju, biće utvrđena metodologija i standardi za uspostavljanje, razvoj i sprovođenje unutrašnjih finansijskih kontrola.

"Jedan od ključnih prioriteta za uspostavljanje fiskalne konsolidacije i osiguranja fiskalne održivosti je reforma javnog sektora i u vezi s tim reforma javnog sektora biće sprovedena paralelno sa reformama u ekonomskom sistemu, uz očuvanje socijalne sigurnosti svih kategorija stanovništva u Srpskoj", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će reforma javne uprave biti nastavena u 2016. godini s ciljem poboljšanja efikasnosti i transparentnosti uprave, kao i poboljšanja profesionalnosti zaposlenih.

Cvijanovićeva je u tom kontekstu najavila i donošenja zakona o javnim službenicima, kojim će na novi način biti definisana radna mjesta rukovodećih državnih službenika, državnih službenika i namještenika.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da će u saradnji sa Investiciono-razvojnom bankom Srpske biti urađena analiza održivosti preduzeća u državnom vlasništvu, te predložene mjere za sanaciju održivih i likvidaciju neodrživih preduzeća.

Obrazlažući Prijedlog Ekonomske politike za narednu godinu na posebnoj sjednici Narodne skupštine, Cvijanovićeva je rekla da jedan od prioriteta predstavlja i restrukturisanje "Željeznica Republike Srpske", što bi trebalo da dovede do jačanja operativnih i finansijskih kapaciteta ovog subjekta u smislu stabilizacije osnovnog poslovanja, ali i uspostavljanja kvalitetnog željezničkog sistema u Srpskoj.

Cvijanovićeva je navela da će se u narednoj godini nastaviti sa realizacijom programa za uspostavljanje racionalne i efikasnije funkcije Javne ustanove "Vode Srpske" kako bi se u narednom periodu efikasnije upravljalo vodama u Republici Srpskoj, za šta je neophodno unaprijediti oblike organizacije upravljanja sektorom voda, zastupajući principe i strateške odrednice jačanja postojeće institucije.

Ona je navela i redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije "Šuma Srpske", odnosno sprovođenje reorganizacije ovog privrednog subjekta.

Premijer Srpske je naglasila da će jedna od bitnih aktivnosti biti i reforma zdravstvenog sektora, gdje će Srpskoj partner biti eksperti iz Svjetske banke.

Cvijanovićeva je istakla da će korak u toj reformi predstavljati uvođenje trezorskog sistema poslovanja koji će biti realizavan u više faza, a čime bi se stvorio prostor da se, uz ekspertsku pomoć stručnjaka iz Svjetske banke, pronađu novi modeli i izvori finansiranja zdravstvenog sektora, te normiranja mreže zdravstvenih ustanova.

Reforma finansijskog sektora

Govoreći o reformi finansijskog sektora, Cvijanovićeva je navela da je jedan od osnovnih problema bankarskog sektora visoko učešće nekvalitetnih kredita, koji mogu uticati na slabljenje kapitalne osnove banaka, dodajući da će u narednoj godini jedna od aktvnosti biti usmjerena na kapitalno jačanje banaka.

Cvijanovićeva je naglasila i aktivnosti u vezi sa unapređenjem efikasnosti javnih investicija, gdje kvalitet i efikasnost investicione potrošnje ključno utiču na ostvarenje veze investicije - razvoj.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da su vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije osnovna opredjeljenja Vlade Srpske u oblasti reforme pravosuđa.

Cvijanovićeva je u Narodnoj skupštini Srpske ocijenila da je nezavisnost sudova osnova garancija vladavine prava, demokratije i poštovanja ljudskih sloboda.

"I u 2016. godini biće preduzete sve potrebne aktivnosti na obezbjeđenju materijalnih i kadrovskih pretpostavki za redovno funkcionisanje pravosudnih institucija u Republici Srpskoj, sa posebnim osvrtom na privredne sudove, a s ciljem jačanja njihove nezavisnosti i samostalnosti", rekla je Cvijanovićeva, obrazlažući Prijedlog Ekonomske politike za narednu godinu.

Ona je naglasila da će biti intenzivirane aktivnosti u okviru strukturisanog dijaloga o pravosuđu EU i BiH, a posebno u pogledu reforme Suda i Tužilaštva BiH, kao i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

"S ciljem vođenja strukturisanog dijaloga, Vlada će posebno insistirati na pitanjima stvarne nadležosti Suda BiH u krivičnim stvarima, te insistirati da se ona odredi samo za krivična djela propisana Krivičnim zakonom BiH ili nekim drugim zakonom koji je donio parlament BiH", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da će se, umjesto Apelacionog vijeća koje se nalazi u sastavu Suda BiH, insistirati na uspostavljanju drugostepenog suda, čija bi isključiva nadležnost bila rješavanje o pravnim lijekovima na prvostepene odluke Suda BiH.

Premijer Srpske kaže da će s ciljem ostvarenja strateškog cilja, izraženog kroz pristup pravdi, Vlada raditi na utvrđivanju nove mreže sudova i određivanju njihovog početka rada, kao i utvrđivanju nove mreže tužilaštava, a sve radi sprovođenja pozitivnih propisa.

"S ciljem integrisanja borbe protiv kriminala i korupcije, Vlada će u 2016. godini pristupiti izradi novog krivičnog zakona Srpske, kojim će se, između ostalog, propisivati i nova krivična djela usaglašena sa preporukama relevantnih međunarodnih tijela i konvencija i standarda EU", precizirala je Cvijanovićeva.

Dodaje da su evropske integracije i dalje prioritetno opredjeljenje Vlade Srpske.

"U 2016. godini biće nastavljeno jačanje institucionalnih i kadrovskih kapaciteta za sprovođenje obaveza iz procesa pridruživanja EU i postepeno usklađivanje zakonodavstva Srpske sa propisima Unije, ali i realizaciju mjera definisanih Reformskom agendom i Akcionim planom", pojasnila je Cvijanovićeva.

I dalje će se, kaže Cvijanovićeva, insistirati na primjeni mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, u skladu sa rješenjima i principima dogovorenim 2013. godine.

Sejdić-Finci

"Kada je u pitanju primjena odluke Suda pravde u Strazburu u predmetu 'Sejdić-Finci protiv BiH' i u narednom periodu zastupaće se rješenje koje je već odavno utvrdila Narodna skupština Srpske", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da će biti nastavljeno ostvarivanje saradnje sa institucijama BiH u sprovođenju obaveza koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koja će se u svemu odvijati u skladu sa odlukom o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje.

"Mjere definisane u ovoj ekonomskoj politici usklađene su sa budžetom Srpske za 2016. godinu i drugim izvorima finansiranja, kojima se obezbjeđuju sredstva za njihovu realizaciju, te strateškim dokumentima Republike. Ekonomska politika će biti i osnova za planiranje rada svih organa i organizacija, a njihovi rezultati će se ocjenjivati u skladu sa ovim dokumentom", dodala je Cvijanovićeva.

Stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da je u okviru politika boračko-invalidske zaštite u planu donošenje nove uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

"Cilj te uredbe je stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije koji se, iz bilo kojeg opravdanog razloga, nisu prijavili u okviru projekta za stambeno zbrinjavanje", rekla je Cvijanovićeva na posebnoj sjednici Narodne skupštine obrazlažući Prijedlog Ekonomske politike za narednu godinu.

Ona je u idućoj godini najavila i sprečavanje i otkrivanje "lažnih penzija", te da će, između ostalog, biti izrađene i šeme za dobrovoljno penzionisanje, a ujedno i pristupiti osnivanju prvog dobrovoljnog penzionog fonda.

Cvijanovićeva je najavila i dugoročan rad na poboljšanju ciljanih socijalnih davanja, politikama i mjerama koje će socijalnu sigurnost učiniti efikasnijom, efektivnijom i pravičnijom, postavljajući je na stabilne finansijske osnove.

Prema njenim riječima, politike u oblasti porodice, omladine i sporta imaju za cilj da istaknu važnost uloge mladih u svim aspektima društevog života u Srpskoj, a politike u oblasti kulture da istaknu osobenost kulturnog života Srpske, u skladu sa trenutnim mogućnostima Republike.

Cvijanovićeva je naglasila da će biti podržana realizacija Omladinske politike za period od 2016. do 2020, kao i da će podršku dobiti Omladinski savjet Srpske, te omladinske organizacije i projekti.

Premijer RS je najavila i veći broj projekata u vezi sa oblašću politike raseljenih lica, povratnika i izbjeglica.

Nakon premijerke, poslanicima se obratio Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS.

Poslanici opozicije su se u tim trenucima vratili u salu.

Đurić: Potrebne radikalne mjere za razvoj realnog sektora u RS

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić ukazao je večeras da su potrebne radikalne promjene za razvoj realnog sektora i smanjenje javne potrošnje u RS.

"Zaduženost privrede RS je s 9,4 milijardi povećana na 15,7 milijardi KM, a neto obrtni kapitala s 929,8 miliona smanjen 349,5 miliona KM", rekao je Đurić u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS, koji razmatraju mjere Ekonomske politike za 2016. godinu.

Istakao da su među prioritetnim zahtjevima poslovne zajednice vraćanje stopa poreza i doprinosa na nivo prije izbijanja ekonomske krize i povećanje neoporezivog dijela dohotka na nivo najniže plate.

Traže i refundiranje porodiljskog bolovanja poslodavcima u bruto iznosu, usvajanje i provođenje novog zakona o radu, poboljšanje likvidnosti privrede i vanbudžetskih fondova, blagovremenu raspodjelu podsticaja, unapređenje inspekcijskih i pravosudnih organa i suzbijanje sive ekonomije.

Đurić je izdvojio i potrebu usklađivanja plata u javnom i realnom sektoru, restruktuiranja javnih preduzeća, te, između ostalog, i rješavanje niza pitanja koji utičaju na privređivanje, među kojima su i parafiskalni nameti.

Poslodavci su dobili uvjeravanje Vlade da će se, kaže, Đurić, akcionim planom definisati konkretne mjere i dinamika provođenja mjera Ekonomske politike RS za 2016. godinu.

Sagledati negativan trend odnosa osiguranik - korisnik prava

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skuštini Republike Srpske Obren Marković upozoro je večeras da je potrebno ispitati potrebe za reformom parametara penzionog sistema, kao što je odnos između broja osiguranika i korisnika prava penzijsko-invalidskog osiguranja.

On je rekao tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu Ekonomske politike Srpske za narednu godinu da je uočljiv negativan trend u kretanju odnosa te dvije kategorije koji bi mogao da ima negativan efekat na stabilnost sistema PIO.

Marković je dodao da su dosadašnje reforme penzijskog sistema dale, između ostalog, i to što se povećava starost korisnika prava ovog vida osiguranja.

On je upozorio i na potrebu zaštite izvorišta vode za piće, čiji se broj smanjuje.

Poslanik Stranke Napredna Srpska Adam Šukalo rekao je da predloženi tekst Ekonomske politike nije konkretizovan u svojim ciljevima, smatrajući da "obiluje populizmom u vezi sa predstojećim lokalnim izborima i predstavlja 'kopi-pejst' varijantu Ekonomske politike iz ove godine".

On je rekao da je kupovna moć stanovništva u Srpskoj u padu, da je upitan podatak o anketnoj stopi nezaposlenosti stanovništva, da se ne vidi na osnovu čega su pravljene projekcije rasta i investicija, da su podsticaji za zapošljavanje minimalni te da se može postaviti pitanje da li se odustalo od reforme javnog sektora.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić rekao je da predloženi dokument predstavlja samo zbir želja.

On je naveo da je neophodno bilo uraditi uporedne metode iz prethodnih godina u odnosu na ovo što se sada predlaže.

Oporavak privrede

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jasna Lukić izjavila je večeras da predložena Ekonomska politika Srpske za naredu godinu predstavlja sveobuhvatan dokument sa svim makroekonomskim pokazateljima i strateškim ciljevima razvoja u svim oblastima.

Ona je tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine rekla da je ključni cilj Vlade Srpske oporavak privrede, što je uneseno u Ekonomsku politiku.

Lukićeva je dodala i da je u tom dokumentu navedeno da naredne godine počinje sa radom termoelektrana "Stanari", što će doprinijeti povećanju proizvodnje struje za oko 27 odsto, te da su prioritetne oblasti u energetici očuvanje enegetske stabilnosti uz nastavak realizacije i završetka započetih investicija u toj oblasti.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo predložio je u ime ovog kluba da se ugradi amandman koji bi se odnosio na pristupanje izradi studijskih dokumenata za izgradnju auto-puta Banjaluka - Prijedor - Novi Grad, te brzog puta Prijedor - Kozarska Dubica - Donja Gradina.

On je dodao da PDP predlaže i da se kao amandman ugradi i to da se Vlada obaveže da pristupi izradi zakonskih rješenja da se majkama sa četvoro i više djece u Srpskoj obezbijedi nacionalna penzija.

Republici Srpskoj je neophodna ozbiljna promjena, ali nažalost ekonomska politika za 2016. to ne nagovještava, ukazao je večeras poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Dragan Čavić.

"Ozbiljna promjena porazumijeva da se vlast paralelno sa smanjenjem poreskih opterećenja počne baviti novom podsticajnom politikom i olakšicama za one koji zapošljavaju radnike u realnom sektoru", ukazao je Čavić.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS o mjerama Ekonomske politike za 2016. godinu, Čavić je upozorio da je RS zadnja u Evropi po BDP-u od 3.283 evra po glavi stanovnika, a za tu "sumornu sliku" optužio je vlast u RS.

On je dodao da rastu razna fiskalna opterećenja, navodeći primjer rasta fiskalnog opterećenja na platu, a što za posljedicu ima uticaj na stagnaciju dolaska investicija.

Važno donošenje strategije za zapošljavanje

Poslanik SP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdenka Gojković istakla je večeras da će za mlade ljude u Srpskoj biti važno donošenje strategije za zapošljavanje od 2016. do 2020. godine.

"Važna je i realizacija stambenih kredita za grupe od posebnog interesa. Sigurno je da će se u narednom periodu raditi na poboljšanju standarda mladih u Srpskoj", rekla je Gojkovićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom rasprave o Prijedlogu Ekonomske politike za narednu godinu.

Ona je navela da mladi nisu dovoljno uključeni u društvene tokove.

Klub poslanika SNSD-a predložio je 15 amandmana na Prijedlog Ekonomske politike Srpske za narednu godinu, koji se, između ostalog, odnose na restrukturisanje "Elektroprivrede Republike Srpske", pitanje duga Srpske i sektor obrazovanja.

Poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slavko Gligorić kaže da je potrebno rješavanje problema u "Željeznicama Republike Srpske".

"Potrebna je čvrsta odlučnost da se krene u rješavanje problema. Do sada nije bilo hrabrosti da se krene sa restrukturisanjem ovog preduzeća", rekao je Gligorić.

On je naveo da ne bi bilo dobro da "Željeznice Republike Srpske" budu u stečaju i da je potrebno donijeti zakon o željeznicama.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Marinko Božović smatra da je krajnje vrijeme da Republika Srpske uđe u proces ozbiljnih reformi.

"Republika Srpska je u kolapsu i pitanje je da li uopšte može da opstane. Problem je što ne postoji privredni rast, niti ambijent za unapređenje ekonomske situacije", rekao je Božović.

U utorak završno izlaganje premijera Srpske

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u utorak završnim izlaganjem premijera Srpske Željke Cvijanović o Prijedlogu Ekonomske politike za narednu godinu.

Zbog nedostatka kvoruma potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić prekinuo je današnje zasjedanje.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće sutra Prijedlog budžeta Srpske za narednu godinu u iznosu od 3.127.000.000 KM.

Poslanici će razmatrati Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za narednu godinu i po hitnom postupku Prijedlog zakona o posebnom doprinosu za solidarnost.

Na sjednici će biti po hitnom postpuku razmatran Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezima za upotrebu, držanje i nošenje dobara.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske i Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju emisijom trezorskih zapisa za narednu godinu.

Biće razmatran i Prijedlog odluke o izradi zoning plana područja posebne namjene "Hašani" po skraćenom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije