BiH

Cvijanović i Kormak potpisale Memorandum o provođenju reforme fiskalnog sektora

Cvijanović i Kormak potpisale Memorandum o provođenju reforme fiskalnog sektora
Cvijanović i Kormak potpisale Memorandum o provođenju reforme fiskalnog sektora

BANJALUKA - Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak smatra da Republika Srpska treba da poboljša sistem upravljanja javnim finansijama, jer je uočeno nepostojanje registra parafiskalnih poreza, a ni sistem zdravstvene zaštite nije uključen u trezorski sistem poslovanja.

"Sistem zdravstvene zaštite trenutno nije uključen u trezorski sistem poslovanja što onemogućava dovoljan nadzor nad javnim sredstvima i samim tim se uskraćuje pristup potrebnim zdravstvenim uslugama", rekla je Kormakova u Banjaluci nakon što je sa predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović potpisala Memorandum o razumijevanju o provođenju USAID-ovog programa reforme fiskalnog sektora.

Ona je naglasila da sadašnji sistem upravljanja javnim dugom treba da bude transparentniji, kao i da papirni formulari za arhiviranje poreskih podataka otežavaju arhiviranje i građanima stvaraju nepotrebne poteškoće ukoliko dođe do oštećenja ili pogrešnog arhiviranja građe.

Prema njenim riječima, potpisanim memorandumom Republika Srpska se obavezuje na osnovne reforme sistema javnih finansija uz pomoć USAID-a.

"Nastojaćemo integrisati sistem zdravstvene zaštite u trezorsko poslovanje da bi se tačno moglo pratiti kako se koriste javna sredstva u sistemu zdravstvene zaštite što će učiniti zdravstvene usluge građanima pristupačnije", rekla je Kormakova.

Ona je dodala da je potrebno poboljšati tehničke kapacitete Ministarstva finansija prilikom pravljenja projekcija javnih prihoda, što će pomoći da se budžet bolje planira i biće povećan stepen transparentnosti budžetskog planiranja.

"Taj veći stepen transparentnosti kreiraće stabilnije okruženje za poslovne subjekte i samim tim privući će nova ulaganja i otvoriće nova radna mjesta", naglasila je Kormakova.

Ona je dodala da će uvođenjem elektronskog arhiviranja biti poboljšan sistem arhiviranja.

Ambasadorka SAD u BiH je izrazila zadovoljstvo što u partnerstvu sa Vladom Srpske mogu raditi na otklanjanju nedostataka u fiskalnom sektoru.

Ona je podsjetila da su SAD prvi put podržale fiskalni sektor u BiH 1996. godine kada su pomogli restruktuiranje spoljnog duga BiH, te da je od tada dosta urađeno.

"Fiskalne reforme koje je podržao USAID imale su zanačajan efekat posebno u smislu povećanja direktnih poreza za gotovo 90 odsto u proteklih 12 godina", zaključila je Kormakova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije