BiH

Dačić: Četvrta verzija rezolucije - kompromis?

Dačić: Četvrta verzija rezolucije - kompromis?
Dačić: Četvrta verzija rezolucije - kompromis?

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je za RTS da je pripremljen i četvrti nacrt rezolucije o Srebrenici, koji će Srbija dobiti u narednih nekoliko sati.

Najnovija verzija još je bliža ruskom tekstu rezolucije, nezvanično saznaje RTS.

Govoreći o prethodnoj, trećoj verziji, Dačić konstatuje da je glavni cilj britanske rezolucije da se problem rata svede samo na Srebrenicu.

"Generalno gledano, to je nastojanje da se čitava tragedija rata svede na jedan događaj, odnosno jedan zločin, i smatramo da se time ne zadovoljava pravda za sve žrtve", rekao je Dačić i dodao da Vlada Srbije još nije zvanično ogalsila o novom dokumentu.

On je rekao da se zemlje članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija još nisu usaglasile oko teksta.

On je rekao da bi četvrte verzija mogla da predstavlja kompromisno rješenje sa rezolucijom koju je podnijela Rusija.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da se različite strane dogovore ili da se glasa za obe rezolucije, a formalno-pravno mogu i da odustanu.

"Srbija nije faktor koji o tome odlučuje, mi nismo članica Saveta Evrope, nismo čak ni dobili poziv za učešće u sednici", kazao je ministar i dodao da još uvek nije bilo razgovora u Vladi Srbije da li bi neko predstavljao Srbiju na sjednici SE.

Dačić je potvrdio pisanje medija da se u trećoj verzija rezolucije Velike Britanije o Srebrenici osuđuje taj genocid, ali priznaje da je u tom mjestu i okolini, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, bilo nevinih žrtava na svim stranama.

U dokmentu se priznaje da je na svim stranama rata bilo žrtava seksualnog nasilja, a izostavljena je prethodna tvrdnja o "desetinama hiljada žena, devojaka, muškaraca i dečaka", žrtvama seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu.

Upitan kada će biti nastavak pregvora sa Prištinom, Dačić je odgovorio da ne zna, ali da pauza "neće biti duga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije