BiH

Dan i krsna slava Republike Srpske

Dan i krsna slava Republike Srpske
Dan i krsna slava Republike Srpske

Republika Srpska slavi 23 godine postojanja.

Obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske i njene krsne slave, Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, počinje u 9 časova svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja koju će služiti patrijarh srpski Irinej.

Za 13 časova zakazana je svečana akademija u Banskom dvoru, a u 15 časova počinje svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Vijenac na spomenik 12 banjalučkih beba, položiće delegacija sa Kosova i Metohije, predvođena direktorom Kancelarije Vlade Srbije Markom Đurićem.

Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH, piše RTRS.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 kvadratnih metara, a prema podacima zadnjeg popisa iz 2013. godine ima 1.326.991. stanovnika.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala sa radom ni u toku ratnih sukoba.

Srpska se sastoji od 57 opština i šest gradova.

Osnovne privredene grane Srpske su energetika, metalurgija i prerada metala, elektro i hemijska industrija, industrija prerade drveta, industrija tekstila, kože i obuće, industrija građevinskog materijala, prehrambena industrija.

Srpska ima obilje prirodnog bogatstva - planine Zelegoru, Treskavicu, Jahorinu, Romaniju, Grmeč, Kozaru, Ozren... sa ogromnim šumskim i lovnim bogatstvom i turističkom perspektivom.

Republika Srpska ima vodotoke moćnih rijeka poput: Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Drine i Tare, koje spadaju u najbistrije na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije