BiH

Danas počinje suđenje Mevlidu Jašareviću

Danas počinje suđenje  Mevlidu Jašareviću
Danas počinje suđenje Mevlidu Jašareviću

SARAJEVO - U Sudu BiH danas počinje suđenje vehabiji Mevlidu Jašareviću zbog terorističkog napada na zgradu američke Ambasade u Sarajevu 28. oktobra prošle godine.

Optužnica tereti Jašarevića, Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića za organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su bili Jašarevićevi pomagači i da su na području Gornje Maoče uklanjali tragove.

Optužnicu u ovom predmetu zastupaće tužilac Dubravko Čampara, dok će Sudskim vijećem predsjedavati sudija Branko Perić.

Iz Tužilaštva BiH ranije su najavili da su spremni za suđenje i da će izvesti 39 svjedoka optužbe, te više od 100 materijalnih dokaza među kojima su i video-snimci napada, kao i Jašarevićeva "oproštajna" poruka.

Senad Dupovac, advokat Mevlida Jašarevića, rekao je Srni da će uvodna riječ odbrane biti bazirana na iznošenju stavova koji će "osporiti navode optužnice da je njegov branjenik bio vođa organizovane terorističke grupe i da je počinio teroristički čin".

Prema njegovim riječima, Jašarević je izvršio krivično djelo "ugrožavanje bezbjednosti osoba pod međunarodnom zaštitom".

Jašarević je iz automatske puške ispalio 105 metaka na zgradu američke Ambasade u Sarajevu i pri tom ranio pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića, koji je radio na spoljnom obezbjeđenju Ambasade.

Centar Sarajeva Jašarević je držao u blokadi oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Optužnicu protiv njega podiglo je i američko Ministarstvo pravosuđa i ona se sastoji od 10 tačaka. Ako bi Jašarević bio optužen po svim tačkama, dobio bi više od 100 godina zatvora.

Iz Ambasade SAD u BiH poručili su da imaju puno povjerenje da će Tužilaštvo BiH privesti pravdi vehabiju Jašarevića i da će Sud BiH obezbijediti pravedno saslušanje.

U Kancelariji za odnose s javnošću američke Ambasade Srni je potvrđeno da je Ambasada blisko sarađivala sa vlastima u BiH tokom cijele istrage u vezi sa ovim terorističkim napadom.

Tužilaštvo BiH podiglo je 23. aprila optužnicu protiv Jašarevića, Fojnice i Ahmetspahića koja ih tereti da su postali pripadnici terorističke grupe organizovane u okviru vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije