BiH

Datumi i praznici podijelili poslanike

Datumi i praznici podijelili poslanike
Datumi i praznici podijelili poslanike

BANJALUKA - Svečana sjednica Narodne skupštine RS povodom 25 godina njenog postojanja u ponedjeljak, kao i posebna sjednica povodom Dana Republike u utorak, ponovo su uzburkale duhove između onih koji smatraju da se radi o događajima koji su postavili temelj RS i onih koji te datume ne prihvataju jer smatraju da se radi samo o srpskim praznicima.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik parlamenta RS, za "Nezavisne" je izjavio da su tog 24. oktobra 1991. u Sarajevu poslanici SDS-a, srpski poslanici u Savezu reformskih snaga, SDP-a i Srpski pokret obnove osnivanjem Skupštine srpskog naroda napravili prvi korak ka stvaranju RS, te da je taj korak bio iznuđen nakon višemjesečnog preglasavanja.

"Vrhunac je bio kada su poslanici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda bez prisustva srpskih poslanika 14. i 15. oktobra 1991. godine usvojili Memorandum o suverenosti BiH i Platformu o položaju BiH, što je značilo izlazak iz tadašnje države", rekao je on i dodao da je važno naglasiti da je NS RS stvorena na demokratski način, voljom srpskog naroda čije interese su, kako je istakao, zastupali njegovi poslanici izabrani na prvim demokratskim izborima.

"U proteklih 25 godina stalo je mnogo teških i prelomnih odluka. Poslije razmatranja nekoliko mirovnih planova u ratu, potom Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština je u miru nastavila da radi i donosi važne, teške i ključne odluke kao što su bile: prihvatanje ustavnih amandmana o konstitutivnosti naroda, odluke o reformi vojske, policije, pravosudnog ili poreskog sistema, te odlučivanje o obilježjima i simbolima RS - zastavi, grbu i himni, Danu Republike i mnoge druge", naglasio je Čubrilović.

Sa druge strane, Senad Bratić, potpredsjednik parlamenta i poslanik koalicije "Domovina", ističe da bošnjački narod ne može prihvatiti nijedan datum kao praznik RS, kao ni održavanje svečane sjednice u ponedjeljak jer se, kako on tvrdi, radi o nedemokratskim odlukama koje su donesene bez prisustva predstavnika naroda koji on predstavlja.

"Mi bismo prisustvovali posebnoj sjednici u utorak po pitanju obilježavanja datuma entiteta RS, ali samo koji se odnose na događaje poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je BiH definisana kao država sa dva entiteta", rekao je Bratić, koji je, govoreći o svečanoj sjednici u utorak, istakao da na sjednicama prije Dejtonskog sporazuma nisu učestvovali Bošnjaci.

"Mi u potpunosti prihvatamo rad NS RS od Dejtona naovamo, a dio koji se odnosi na raniji period niti možemo niti želimo da prihvatimo", rekao je on.

Očekivano, za Radovana Viškovića, predsjednika Kluba SNSD-a, nijedna od ove dvije sjednice nije sporna. Što se tiče posebne sjednice o Danu Republike, rekao je da će ona najvjerovatnije biti održana u utorak, nakon što u ponedjeljak bude održana sjednica Kolegijuma.

"U zakonu o praznicima RS će pisati da 9. januar ostaje praznik koji će se slaviti kao Dan Republike i tu dileme nema niti je može biti", rekao je on.

Komentarišući stav Bošnjaka da ne prihvataju nijedan datum prije Dejtona, Višković je rekao da ga to ne iznenađuje, ali da postoji dovoljna većina u Skupštini da usvoji sve odluke, uključujući i onu o Danu Republike. Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS-a, rekao je da mu je žao što je vlast u RS odustala od stava da neće implementirati odluku Ustavnog suda BiH.

"Građani su na referendumu rekli da su za Dan Republike i da su za to da ga obilježavaju i slave, i mislili su da do prihvatanja odluke Ustavog suda BiH neće doći, ali je evidentno da Vlada RS ide u tom pravcu i da će doći do jednog oblika promjene zakona", rekao je Govedarica.

Zakoni izglasani bez opozicije

Narodna skupština RS završila je 14. redovnu sjednicu na kojoj je, između ostalog, usvojena strategija o razvoju malih i srednjih preduzeća.

Sjednicu je karakterisalo odsustvo opozicije, koja tvrdi da joj skupštinsko rukovodstvo nije omogućilo da kritikuje Vladu RS zbog, kako su istakli, loših ekonomskih poteza, posebno nakon predstavljanja revizorskih izvještaja.

Nasuprot njima, vladajuća većina tvrdi da su opozicionari "pobjegli kućama" jer nisu htjeli da se suoče s činjenicom da su, kako tvrde, prihvatili mehanizam koordinacije koji je na štetu RS.

Predstavnici opozicije odbacili su ove optužbe, uz napomenu da će se u skupštinske klupe vratiti tek na narednoj sjednici.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije