BiH

Davidi: Kantoni da brzo djeluju

Davidi: Kantoni da brzo djeluju
Davidi: Kantoni da brzo djeluju

SARAJEVO - Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH pozivaju kantone da brzo djeluju da bi formirali institucije Federacije BiH /FBiH/, rekao je otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi.

"Ponovo naglašavamo izuzetnu važnost formiranja vlasti na svim nivoima kao najprioritetnijeg pitanja. EU podsjeća da bi izbor delegata za Dom naroda FBiH trebalo da bude obavljen odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon održanih izbora, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbornih rezultata", istakao je Davidi.

On je naglasio da su zakonski rokovi za izbor delegata u Dom naroda FBiH istekli i da će sva dalja odgađanja u tom procesu negativno uticati na izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i formiranje federalne Vlade, kao i na formiranje Doma naroda BiH, saopšteno je iz Delegacije EU.

Davidi je rekao da Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU pozivaju skupštine Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona da hitno riješe pitanje nominovanja delegata za Dom naroda FBiH i dostave kandidatske liste Centralnoj izbornoj komisiji BiH. 

"Pozivamo i druge kantonalne skupštine u kojima još nije u potpunosti završen izbor delegata u Dom naroda FBiH da ubrzaju rad i okončaju proceduru", rekao je Davidi, dodajući da vlasti na različitim nivoima u zemlji imaju zadatak da rješavaju goruća pitanja u smislu potreba i zahtjeva građana te, stoga, treba izbjegavati bilo kakva dalja odgađanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije