BiH

DebConf11 okupila oko 500 stručnjaka

DebConf11 okupila oko 500 stručnjaka
DebConf11 okupila oko 500 stručnjaka

BANJALUKA - "DebConf11", jedna od najvećih svjetskih godišnjih konferencija posvećenih informacionim tehnologijama (IT), otvorena je u nedjelju u Banjaluci, a trajaće do 30. jula.

Konferenciji prisustvuje oko 500 najeminentnijih svjetskih stručnjaka iz 80 zemalja za računarske operativne sisteme zasnovane na Linux platformi, odnosno sistemima čiji razvoj nije licenciran od strane bilo koje korporacije, nego je baziran na otvorenom kodu koji svako može koristiti besplatno. Za razliku od njih, postoje operativni sistemi poput Windowsa "Microsoft" korporacije ili softvera korporacije "Apple", za čije korištenje moraju biti plaćene licence. Učesnici će razmijeniti mišljenja o trenutnoj fazi razvoja ovih informacionih tehnologija, koje kroz Android operativni sistem sve više ulaze i na tržište mobilnih telefona. Prisutne su najveće svjetske kompanije poput "Googlea", HP i druge.

Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je kao predsjednik Vlade RS prije dvije godine podržao ideju da se Banjaluka kandiduje za ovu konferenciju, juče je rekao da je ponosan što su Banjaluka i RS uspjele da se izbore za domaćinstvo konferencije, iako je konkurencija bila žestoka.

"Mi smo ponudili najbolje uslove za održavanje ove konferencije koji su bili dovoljni da organizatori daju nama prednost. Ponosan sam na to. Ova konferencija ima daleko veći značaj nego što se to može primijetiti", rekao je Dodik, koji je otvorio ovu konferenciju.

Aleksandar Džombić, premijer RS, je naveo da Vlada RS kroz različite projekte i programe podržava razvoj informacionog društva, te da ima više programa koje Vlada sprovodi u tom smjeru.

"Konferencija ovakvog značaja državama šalje signale u kojem pravcu treba da se razvijaju ekonomije i društvo uopšte. Bitno je razvijati informacione tehnologije jer bez toga nećemo moći biti konkurentni na međunarodnom tržištu", rekao je Džombić.

On je priznao da su trenutno mala izdvajanja za nauku zbog ekonomske krize, ali da Vlada planira povećati izdvajanja za nauku i tehnologiju i tome dati veći prioritet.

Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, rekao je da je veliki uspjeh za Banjaluku i RS organizacija ovakve konferencije.

"Organizovanje 'Debian konferencije' u Banjaluci je u stvari potvrda da su ovi prostori na dobrom putu kada se radi o razvoju IT društva, informatici i novim tehnologijama. Za nas je njeno održavanje značajno i zbog promocije RS u svakom pogledu", rekao je Komić.

Predrag Ćulibrk, generalni direktor "M:tela", glavnog sponzora konferencije, pozdravio je želju Vlade RS da organizuje konferenciju i dodao da "M:tel" snažno podržava razvoj informacionih tehnologija zasnovanih na otvorenom kodu.

"Činjenica da 'M:tel' ne samo deklarativno podržava razvoj IT društva, nego pokušava i da regrutuje mlade ljude da se što više uključe u razvoj informacionih sistema baziranih na otvorenom kodu", rekao je Ćulibrk i istakao da "M:tel" organizuje nagradnu igru Android liga sa nagradnim fondom od 30.000 maraka za najinovativnije ideje aplikacija zanovanih na Androidu, odnosno operativnom sistemu za mobilne telefone zasnovanom na Linuxu.

Adnan Hodžić, organizator konferencije, se nada da će ova konferencija pobuditi pažnju javnosti u RS i BiH o tome šta su Linux sistemi.

"Svaki put kada ukucate Google, ili Facebook, vi u stvari koristite Linux. Svi smo na Linuxu, a to i ne znamo", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije