BiH

Dejton BiH otežava pridruživanje EU

Dejton BiH otežava pridruživanje EU
Dejton BiH otežava pridruživanje EU

SARAJEVO - Pridruživanje BiH Evropskoj uniji biće dugotrajan proces jer Dejtonski sporazum dodatno otežava pristupanje Uniji, izjavio je danas u Sarajevu Kristofer Štreser, predstavnik Vlade Njemačke za ljudska prava i humanitarnu pomoć.

"Na konferenciji o zapadnom Balkanu održanoj nedavno u Berlinu konstatovano je da BiH zaostaje na putu ka članstvu u EU. Žao nam je što je tako jer Bosna i Hercegovina pripada Evropi i Evropskoj uniji", poručio je Štreser.

Podsjetio je da je na konferenciji u Berlinu kreiran novi pristup prema BiH, kojoj je neophodna jača podrška u procesu evrointegracija uz fokusiranje na ekonomska pitanja i napredak.

"Uz tu podršku, poznato je da BiH treba ispuniti određene uslove radi napretka ka EU. Jedan od uslova je važna odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić i Finci' iz 2009. godine koja još nije implementirana", rekao je Štreser.

Ovom presudom Suda u Strazburu BiH je naloženo da izmijeni Ustav kako bi on omogućio da u Predsjedništvo BiH i Dom naroda bh. parlamenta mogu biti birani i pripadnici nacionalnih manjina.

"Mora biti zagarantovano pravo izbora svakog građanina. Upoznao sam se sa situacijom nacionalnih manjina u BiH, posebno romske populacije. Stalo nam je da se poboljšaju uslovi života Roma, posebno obrazovanja, i to je obaveza vlasti BiH", naglasio je predstavnik Vlade Savezne Republike Njemačke.

On je napomenuo da je BiH članica Vijeća Evrope čiji je sud prije pet godina i donio odluku po apelaciji Derve Sejdića i Jakoba Fincija.

"Ako BiH kao članica Vijeća Evrope ne implementira ovu presudu, kakva je onda perspektiva BiH da ispunjava i ostale uslove napretka ka članstvu u EU? Postao bih bogat kad bih rekao da će se to desiti za pet godina", kazao je Kristofer Štreser, dodavši da su iskustva i drugih zemalja pokazala da se pristupanje EU "ne može desiti preko noći".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije